Fotokonkurss "DigiLinn 2020" tõi esile Kohtla-Järve ilu

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Mark Titovski (14) võitjaks küll ei tulnud, ent kalendrit ehib temagi tehtud foto.
Mark Titovski (14) võitjaks küll ei tulnud, ent kalendrit ehib temagi tehtud foto. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Noorte harrastusfotograafide konkursile "DigiLinn 2020", mis kestis kümme kuud ja millega Kohtla-Järve kultuurikeskus tähistas digikultuuriaastat, esitati üle neljakümne oma kodulinna kajastava foto. Konkursi üks tingimus oli erisuguste tehniliste efektide kohustuslik kasutamine.

Koordinaator Jurate Kastritskaja sõnul soovisid nad säärase algatusega ärgitada noortes huvi loomingu vastu, et nad märkaksid ja jäädvustaksid oma kodulinna ilu, aga ka motiveerida harrastusfotograafe kasutama fotode töötlemisel digitaalseid pilditöötlemise võimalusi. "Efektid aitavad fotot kaunistada, teravdavad visuaalset taju ja panevad vaataja fantaasia tööle," sõnas ta.

Korraldajate soov oli ka see, et fotodel kajastuksid eri aastaajad, kuna esimese digivõistluse tulemusena pidi valmima konkursi paremaid fotosid sisaldav 2021. aasta kalender.

Kuna üks osalenutest osutus vanemaks, kui konkursi vanusepiirang lubas, siis võttis sellest osa 37 tööd. Žürii, kuhu kuulusid elukutselised fotograafid Igor Parv, Alla Meinson ja Marina Seppar, hindas eelkõige autorite loomingulisust, kuid samas ka loomulikku esitust ja positiivsust.

Töid hinnati kolmes vanuserühmas: kuni 7aastased, 8-13aastased ja 14-18aastased. Autorite nimesid teadmata valis iga spetsialist välja viis fotot ning hindas neid viiepallisüsteemis. Kõige suurema punktisumma saanud fotod tulidki võitjaks.

Autasustati 25. novembril. Pandeemia tõttu toimus tseremoonia kultuurikeskuse välistrepil ning sinnasamasse oli üles pandud ka fotonäitus. Sadama hakanud vihm sundis kokku tulnud linlasi katuse alt varju otsima, kuid meeleolu see ei rikkunud. Konkursist osavõtnud said kingiks uue kalendri ning võitjatele anti ka kinkekaardid.

Kokkuvõtteid tehes avaldas Igor Parv lootust, et konkurss saab jätku. "See on oluline: konkursid motiveerivad looma, annavad uusi teadmisi ja avavad mõnele ka tee eriala juurde. Palju aastaid tagasi juhtus ka minuga nõnda."

Ühel ajal žürii tööga valiti Facebookis publiku lemmikut ning seal osalesid kõik konkursile saadetud 42 fotot. Võitis seitsmeaastase Mihhail Smirnovi öine foto VKG tehasest. Smirnov tuli ka noorema vanuserühma võitjaks. Keskmises vanuserühmas sai peaauhinna 12aastane Nojus Kastritski ning vanemas vanuserühmas 15aastane Vladlena Nikiforova.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles