Pansionaadi omanik kolme hukkunuga põlengust: "See on täielik müsteerium!" (1)

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Päästjate saabudes oli maja juba leekides ning hoonet päästa ei õnnestunud.
Päästjate saabudes oli maja juba leekides ning hoonet päästa ei õnnestunud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Teisipäeva hilisõhtul Aa külas toimunud hooldekodu põlengus hukkus kolm inimest. Omaniku sõnul pole tal aimugi, kuidas tuli võis alguse saada.

Häirekeskus sai teate tulekahjust 12. jaanuari õhtul kell 22.16. Kui algul teatati, et põleng on Aa hooldekodus, siis tegelikult juhtus õnnetus umbes pool kilomeetrit eemal asuvas 2010. aastal avatud Männiku pansionaadis. 

Kolm inimest hukkus 

Päästjate saabudes olid leegid juba majast väljas. Pansionaadis oli tulekahju ajal 45 hoolealust ja kaks töötajat, kelle evakueerimist päästjad kohe alustasid. Kahjuks leidsid päästjad hoonest kaks hukkunut ning üks inimene suri kiirabiautos teel haiglasse.

Kiirabi toimetas ühe kannatanu haiglasse.
Kiirabi toimetas ühe kannatanu haiglasse. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Juhtus suur õnnetus," ütles öösel sündmuspaigal Põhjarannikule Lüganuse vallavanem Andrea Eiche, kelle sõnul elas pansionaadis üle 40 inimese, kellest kolm hukkusid ja vähemalt üks vajab haiglaravi. 

Eiche sõnul asuti öösel pansionaadi elanikke paigutama appi tulnud lähikonna majutusasutustesse: hotelli Saka Cliff ning Kiviõlis asuvatesse Everesti ja Tuhamäe hostelisse. "Organiseerime koostöös nende hostelitega, et inimesed saaksid sooja joogi ja suupisteid ning hommikusöögi," ütles ta. 

Kiirabiautod olid päästeoperatsiooni ajal järjekorras ootel.
Kiirabiautod olid päästeoperatsiooni ajal järjekorras ootel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Hukkunud olid pansionaadi juhtkonna kinnitusel 70.-80. eluaastates mehed. 

"Väga raske õnnetus kõigile osapooltele," tunnistas päästetöid juhtinud Kaarel Kuznetsov Põhjarannikule. Päästeoperatsiooni mastaabist annab aimu fakt, et ainuüksi päästeteenistuse poolelt oli kohal 16 autot, oma abi olid valmis sündmuskohal pakkuma 9 kiirabibrigaadi. "Kõikide partnerite peale kokku osales päästetöödes umbes 50 inimest," sõnas Kuznetsov.

Päästetöid raskendasid lumesadu ja tugev tuul. Tee oli selles kohas kinni tuisanud ning päästeautod ei saanud enne ligi, kui traktorid olid lume minema lükanud. 

Kui esimesed päästjad sündmuskohale jõudsid, nägid nad, et osa pansionaadi asukatest on omal jõul põlevast majast välja saanud, kuid mitte kõik. "Kohe alustati inimeste evakueerimist. Hooldekodud on selles mõttes keerulisemad, et seal on ka voodihaigeid, keda on raskem välja tuua," rääkis Kuznetsov.

Põlengu põhjustest praegu ei räägita, seda uurib politsei koostöös päästeameti menetlejatega ning selleks on alustatud ka kriminaalmenetlust. "Praegu ei oska isegi arvata, mis see põhjus võis olla," sõnas päästetööde juht.   

Pansionaadi omaniku, OÜ Ilmara juhatuse liige Indrek Saluvee ütles kolmapäeva hommikul Põhjarannikule, et ta pole aru saanud, millest tulekahju võis alguse saada. "Nii palju, kui inimestega rääkisin, sain aru, et algas see hoolealuste toast, mis on hoopis maja teises otsas [võrreldes põlengukoldega]. See on minule täielik müsteerium," rääkis ta. 

Saluvee sõnul pole neil tuleohutusnõuete täitmisega kunagi mingeid probleeme olnud. "Selles ei anna me ühtegi sentimeetrit järele. Meil on ka leping firmaga, kes tuleohutusnõuete täitmist tagab," rääkis ta. 

Asukatele otsitakse eluaset 

Alates kolmapäeva ööst tegeles Saluvee hooldekodu asukatele varjualuse otsimisega. Kuus neist viis ta juba öösel Lääne-Virus asuvas Pruuna mõisas tegutsevasse hooldekodusse, mis on samade omanikega seotud, osa paigutati põlenud hoone kõrval asuvasse majja, mis on samuti Männiku pansionaadi osa. "Osale tuleb veel majutus leida," rääkis ta kolmapäeva hommikul.  

Päästjad lokaliseerisid tulekahju 13. jaanuaril kell 3.29 ning põlengu tagajärjel hävis hoone peaaegu täielikult. Järelkustutustööd kestsid veel kolmapäeva ennelõunal. 

Päästeameti teatel osalesid kustutustöödel Jõhvi, Kohtla-Järve, Iisaku, Rakvere, Sillamäe, Kiviõli ja Kunda päästjad.

Indrek Saluvee sõnul oli põlenud pansionaadi hoone kindlustatud ning lähiajal asub ta kindlustusettevõttega kõnelustesse selle taastamise küsimuses. "Loomulikult tuleb see taastada," ütles ta.  

Peaminister avaldas kaastunnet 

Peaminister Jüri Ratas avaldas Männiku pansionaadi traagilise õnnetusega seotud inimestele ja nende lähedastele kaastunnet. "Avaldan südamest kaastunnet hukkunute pereliikmetele ja lähedastele ning samuti kõigile hooldekodu elanikele ja töötajatele. Samuti soovin kõigile kannatanutele kiiret paranemist ning rahulikku peavarju evakueeritutele," sõnas Ratas sotsiaalmeedias. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles