Kreenholm pakub vastuolulisele Joala kujule uut elupaika

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jaak Joala kuju püstitati Viljandisse eelmise aasta lõpus.
Jaak Joala kuju püstitati Viljandisse eelmise aasta lõpus. Foto: Elmo Riig

Kui Viljandi otsustab palju kirgi kütnud Jaak Joala kuju teisaldada, pakub Kreenholmi arendaja selle asukohaks endise ketrusvabriku hoovi, kus etendus menukas suvelavastus "Kremli Ööbikud".

Tõenäoliselt teeb Viljandi linnavalitsus esmaspäeval otsuse vastuoluline ausammas maha võtta, rääkis Viljandi linnapea Madis Timpson neljapäeval ERR-ile. Jaak Joala nime, näo ja käte kujutiste eemaldamist monumendilt hiljemalt esmaspäevaks nõudis tema lesk Maire Joala.

Ida-Viru turismiklastri vedajatel Kadri Jalonenil ja Meelis Kuusel sündis selle peale mõte, mis reedel avalikuks tehti.

"Me ei taha hakata kellegagi võitlust pidama, vaid pakume olukorrale mõistlikku lahendust: kui on probleem, kuhu kuju panna, siis meil on koht olemas. Kreenholmi territoorium on kinnine ja seal ei sega kuju kedagi," kommenteeris Meelis Kuusk.

Ta usub, et sellest tekiks turismimagnet. "Kunagi mõeldi samamoodi Eiffeli torni kohta, et koristage see õudus ära, aga nüüd on sellest saanud eraldi vaatamisväärsus."

Turismiklastri mõte kõnetas Kreenholmi arendajat, osaühingu Narva Gate tegevjuhti Jaanus Mikku. Ta lubas teha Viljandi linnale ettepaneku, et Joala monumendi uueks asukohaks võiks saada Narva.  "Seda muidugi juhul, kui Viljandi linn kuju siiski teisaldada otsustab ja ka teised olulised otsustajad nõus on."

2018. ja 2019. aasta suvel toimus Kreenholmi saarel paikneva hiiglasliku ketrusvabriku hoovis menukas suvelavastus "Kremli ööbikud", mis pühendati Jaak Joala loomingule. Seetõttu sobiks Kreenholm Joala kuju uueks asukohaks ideaalselt, arvas Mikk.

"Kahel suvel elas Kreenholm, Narva ja suur osa Eestistki Joala vaimus. Kuju saaksime püstitada samasse hoovi, kus toimus etendus. Siin on endiselt tunda veel seda erilist fluidumit, mille etendus siia tõi."

Ketrusvabriku hoonese ja hoovi kavandatakse ka Kreenholmi kultuurikvartalit "Manufaktuur", mis kandideerib kultuurkapitali rahastusele.

Viljandi linnapea Madis Timpson arvas, et Kreenholmi arendaja tehtud ettepanek väärib kaalumist.

"Linnale on pakutud ka muid asukohti alates Saaremaast kuni nüüd siis Ida-Virumaani välja. Eks me aruta kõiki ettepanekuid. Midagi kindlat ma ei oska hetkel küll öelda, mis sellest kujust edasi saama hakkab."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles