Narva muuseumi uus juht jõudis kodulinna tagasi

Ilja Smirnov
Copy
Maria Smorževskihh-Smirnova Tallinnas Peeter I majamuuseumis, mis omal ajal oli mõnes mõttes ka tema kodu.
Maria Smorževskihh-Smirnova Tallinnas Peeter I majamuuseumis, mis omal ajal oli mõnes mõttes ka tema kodu. Foto: Irina Sokolova

Jaanuari lõpus oli Maria Smorževskihh-Smirnova telefon Tallinnas kõnedest punane: korraldades oma kolimist pealinnast kodulinna Narva, tuli tal lisaks ajakirjanikega vestlemisele veel palju asju korda ajada, et alates 1. veebruarist uue muuseumijuhina üle Narva linnuse läve astuda. Maria hääletoonis kõlab kadestusväärne veendumus: "Narva muuseumist peab saama üks Eesti paremaid muuseume!"

Sellest, mis teda Narva muuseumis ees ootab, räägib Maria esialgu mõningase ettevaatusega. "Esmalt tahaksin inimestega kokku saada, plaane teha ning rääkida sellest, mis rõõmu teeb ja mille kallal esmajärjekorras vaeva tuleb näha."

"Juba olen kohtunud teadusosakonna juhatajaga, sealsed töötajad on viimase aasta jooksul suure töö ära teinud. Alanud aastal ootab meid ees palju juubelitähtpäevi: Uusikaupunki ehk Nystadi rahu 300. aastapäev ja Põhjasõja (1700-1721) lõpp, Ludwig Knoopi 200. sünniaastapäev ning saja aasta möödumine 1921. aasta sündmustest, mil üle piiri suundusid Narva sõjaväelaste, optantide ja pagulaste vood. Plaanis on nii nendele juubelitele pühendatud loengutsüklid, huvitavad kohtumised ja uued näitused kui ka suur rahvusvaheline konverents."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles