Narva räpiooper sai aasta keeleteoks

Põhjarannik
Copy
Räpiooper "Karma" on Narva eesti keele maja algatatud ainulaadne keeleõppeprojekt, kus ühildati räpp, ooper ja eesti keele õpe.
Räpiooper "Karma" on Narva eesti keele maja algatatud ainulaadne keeleõppeprojekt, kus ühildati räpp, ooper ja eesti keele õpe. Foto: Anna Markova

2020. aasta keeleteo konkursi peaauhinna pälvisid Narva eesti keele maja räpiooper "Karma" ja Peep Nemvaltsi koostatud eesti teaduskeele kogumik. 

Haridus- ja teadusminister Liina Kersna märkis, et 35 kandidaadi hulgast laureaatide väljavalimine oli tõeliselt raske ülesanne.

"Kõik 2020. aasta keeleteod on ajendatud eesti keele muutumisest. Nii nagu teised elavad keeled, on ka eesti keel pidevas muutumises. Mõelgem näiteks uutele sõnadele, mis hiljuti on keelekasutusse lisandunud, või uutele suhtluskanalitele. Keele elujõud peitubki muutumisvõimes," ütles Kersna.

Ministritest koosnev žürii valis välja kaks peaauhinna-väärilist keeletegu, millega tõstetakse esile huvitavat keeleõpet ning eesti teaduskeele arendamist ja kasutamist.

Räpiooper "Karma" on Narva eesti keele maja algatatud ainulaadne keeleõppeprojekt, kus ühildati räpp, ooper ja eesti keele õpe. Etenduses olid lõimitud keeled ja rahvused, muusika-, teatri- ja tantsustiilid, noored ja vanad, professionaalid ja amatöörid. Peakangelase, Narva üksikema Karma pingutused ja edu väljendasid narvalaste võitlusi ja võimalusi, lootusi ja loovust, usku homsesse.

Räpiooperi töörühma kuulusid Krismar Rosin, Pille Maffucci ja Julia Viirsalu, lavastaja oli Neeme Kuningas, koreograafid Ulyana Lint ja Valeria Vetoshkina, dramaturg Mihkel Seeder ning heliloojad Pavel Botšarov ja Karl Kivastik. 

Peep Nemvaltsi koostatud ja toimetatud teaduskeele kogumik kutsub kaasa mõtlema, kuidas suunduda tõelise keelerikkuse ja täppiskeelte poole. Kogumikus mõtestavad mitme ülikooli loodus-, reaal-, ühiskonna- ja humanitaarteadlased eesti keele rolli teaduses ning kõrghariduses.

Rahvas hääletas parimaks keeleteoks õ- ja ö-hääliku piiritähise paigaldamise Saaremaale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles