Ida-Virumaal saavad kõik töölkäijad koroonavaktsiini

Erik Gamzejev
Copy
Kui seni on vaktsineeritud põhiliselt raviasutustes, siis alates järgmisest nädalast hakkavad "süstimisbrigaadid" käima ettevõtetes.
Kui seni on vaktsineeritud põhiliselt raviasutustes, siis alates järgmisest nädalast hakkavad "süstimisbrigaadid" käima ettevõtetes. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ida-Virumaal on võimalik kõigil täisealistel tööl käivatel inimestel juba alates esmaspäevast saada koroonaviiruse eest kaitsev vaktsiinisüst.

Ettevõtted koostavad nimekirja kõigist vähemalt 18aastastest töötajatest, kes on huvitatud enda vaktsineerimisest. Seejärel lepivad ettevõtted Ida-Virumaal tööperesid vaktsineeriva tervisekeskusega Corrigo või OÜga S Silmarõõm kokku aja, mil nende meedikud tulevad ettevõttesse süsti tegema.

Kuidas vaktsineeritakse Ida-Virumaa tööperesid

  • Vaktsiini pakutakse Ida-Viru maakonnas asuvate ettevõtete vähemalt 18aastastele töötajatele, kel ei ole võimalik teha kaugtööd.
  • Lisaks võivad nad koos endaga vaktsineerima tuua ka täiskasvanud pereliikmeid.
  • Vaktsineeritakse üldjuhul töökohas ja seda viivad läbi tervisekeskus Corrigo ja OÜ S Silmarõõm.
  • Kasutatakse põhiliselt Pfizeri ja Moderna vaktsiini.

Allikas: tervisekeskus Corrigo

Corrigo tegevjuhi Merle Harjo sõnul tuleb "süstimisbrigaad" ettevõttesse, kui nimekirjas on vähemalt 20 inimest. Väiksematel naabruses asuvatel ettevõtetel soovitab ta koostada ühised nimekirjad ja leppida kokku koht, kus süstimine korraldatakse. Ta tõi näiteks, et järgmisel neljapäeval lähevad Corrigo töötajad Mäetaguse mõisa saali, kuhu tulevad vaktsiinisüsti saama nii sealse spaa, kaupluse kui vallaasutuste töötajad.

Samuti võib nimekirja lisada töötajate täiskasvanud pereliikmeid. Corrigo pakub kõiki nelja enamlevinud vaktsiini: Pfizerit, Moderna, Astra Zenecat ja Jannsenit.

Harjo sõnul arvestab Corrigo, et lähinädalatel seisab neil Ida-Virumaa ettevõtetes ees vähemalt paari tuhande inimese vaktsineerimine ning see on küllaltki keeruline logistiline operatsioon. "Aega tuleb eriti hoolega planeerida ettevõtetes, kus on vahetustega töö. Et inimesed ei peaks pärast süsti saamist suurt tähelepanu nõudvale tööle minema," ütles ta, märkides, et nimekirjade koostamine ja täpsustamine käib juba kümnetes ettevõtetes.

Ettevõtted on väga huvitatud

Ida-Virumaa ühe suurema asutuse, 1600 töötajaga Viru Keemia Grupi avalike suhete juhi Irina Bojenko sõnul on ööpäevaringse tootmistsükliga ettevõte töötajate vaktsineerimisest väga huvitatud. "Meile on kriitilise tähtsusega suurendada kollektiivset immuunsust vähemalt 70 protsendini."

VKG jaoks on kriitilise tähtsusega suurendada kollektiivset immuunsust vähemalt 70 protsendini töötajatest.

Irina Bojenko

Tema sõnul on juba vaktsineeritud veidi üle 25 protsendi töötajatest, kes on eakamad või arvatud eesliini töötajate sekka. Koroona on läbi põdenud 18 protsenti. "Nooremate seas on vaktsineerimise vastu huvi üsna suur," ütles ta, märkides, et julgust lisab vaktsineeritud kolleegide kogemus. "Nad näevad, et sellega ei kaasne midagi hullu."

Ida-Virumaa ettevõtluskeskus on juba nädalaid läkitanud riigiasutustele kirju, et Ida-Virumaal algaks kõigi tööl käivate inimeste töökohal vaktsineerimine varem kui mujal Eestis, kuna see piirkond on seni kaitsepookimise hõlmatuses ülejäänud riigist kõvasti maas.

Ettevõtluskeskuse juhataja Pille Sööt ütles, et kui siinsete ettevõtjate käest küsiti, mida tuleks teha olukorra parandamiseks, siis leidis enamik, et Ida-Virumaal tuleb alustada töökohtadel kõigi soovijate vaktsineerimist. "Paari päeva jooksul oli 70 ettevõtet nõus selle aktsiooniga ühinema."

Sööt lisas, et kui tööandja teeb ära eeltöö − selgitab vaktsineerimisega seotud küsimusi, koostab ise nimekirjad −, siis teeb ta ära osa riigi tööst. "Siinsed ettevõtjad on väga huvitatud, et Ida-Virumaa jõuaks vaktsineerimisega järele ülejäänud Eestile. Eriti mures on praeguse olukorra pärast turismisektor."

Nakatumise tase hakkas Ida-Virumaal taas tõusma

Kui Eestis keskmiselt oli reedese seisuga vähemalt ühe vaktsiinisüsti saanud 27,4 protsenti elanikest, siis Ida-Virumaal 18,2 protsenti.

Ida-Virumaa on taas tõusnud ka suurima nakatumisega piirkonnaks, kus koroonasse haigestumise 100 000 elaniku kohta oli laupäeva hommikuks tõusnud 553 peale, mis on viimase kümne päeva suurim tase. Eriti kõrge on see Narvas, kus on selle nädala viie päevaga viirus tuvastatud ligemale paarisajal inimesel ja haigestumise suhtarv on juba 808. Kohtla-Järvel on see näitaja 542. Eesti keskmine on 358.

Terviseameti Virumaa regionaalosakonna juhataja Marje Muusikuse sõnul levib viirus Narvas põhiliselt töökohtade kaudu. Samas on Ida-Virumaal ka näiteid, kuidas viirus on saadud Egiptusest koolivaheajareisilt. Narvas on tuvastatud esimene Lõuna-Aafrika tüve juhtum, mis tuli kontaktist Venemaalt tulnud inimesega.

Muusikus loodab, et töökohtadel ka nooremate inimeste vaktsineerimine muudab nakatumisohu maakonnas väiksemaks. "Ida-Virumaal on väga palju sellist tööd, mida pole võimalik kodus olles teha, ja suurem osa koldeid on samuti töökohtades."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles