Kiviõli koolinoored varustasid kergliiklusteed pinkidega ja said presidendilt kiita

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Lapse suure teo auhinna said Kiviõli koolitüdrukud Ave Alamets, Marianne Šnaider, Alisa Aksenova ja Kristina Dobrodeeva, kes projekteerisid Lüganuse valla kergliiklusteede äärde istepingid ning kaasasid kohaliku kogukonna nende valmistamisse ja paigaldamisse.
Lapse suure teo auhinna said Kiviõli koolitüdrukud Ave Alamets, Marianne Šnaider, Alisa Aksenova ja Kristina Dobrodeeva, kes projekteerisid Lüganuse valla kergliiklusteede äärde istepingid ning kaasasid kohaliku kogukonna nende valmistamisse ja paigaldamisse. Foto: Presidendi kantselei

President Kersti Kaljulaid kutsus lastekaitsepäeva eel Kadrioru roosiaeda neli Kiviõli koolinoort, kelle ettevõtmine tõi kasu tervele kogukonnale.

Marianne Šnaider ja Ave Alamets Kiviõli I keskkoolist ning Kristina Dobrodeeva ja Alisa Aksenova Kiviõli vene koolist jätkasid 2019. aastal Maidla noortekeskuses alguse saanud ettevõtmist, mille raames paigaldasid noored kergliiklusteede äärde pingid.

Võimalus jalgu puhata

Noored märkasid, et vallas on head valgustatud kergliiklusteed, mida eri vanuses inimesed kasutavad väga aktiivselt, aga paraku puudub võimalus jalgu puhata. Tookord sai paika kümme pinki Maidlast Kiviõlisse, Savalasse ja Aidusse viivate kergliiklusteede äärde.

Eelmisel aastal sai pingiprojekt uue mõõtme, sest eesti noored kutsusid kampa oma vene emakeelega eakaaslased. "Soovisime, et meie kogukonna kaks rahvust kokku saaksid, tutvuksid ja koos tegutseksid," selgitas Ave Alamets.

Noored kavandasid pingi näidisjoonise, käisid ideed tutvustamas vallamajas ja reklaamisid seda kogukonnas. Kohalike ettevõtete abiga tellisid nad materjali ja vajalikud värvid. Ühistel talgutel võõpas kogukond prussid Lüganuse kihelkonna värvidesse ning koolipoisid ühendasid tööõpetuse tundides prussid ja metallkarkassid omavahel. Lüganuse vallavalitsus aitas 11 pinki Kiviõli-Sonda kergliiklustee äärde paika panna.

"Tahaks, et eesti ja vene noored saaksid ka edaspidi kokku ja teeksid koos midagi ägedat," ütles Ave Alamets.

Lapse suure teo kategoorias

Koolinoorte tegu võitis tunnustusauhinna "Lastega ja lastele" lapse suure teo kategoorias. Auhinna andis üle president Kersti Kaljulaid koos õiguskantsler Ülle Madisega.

Ühtlasi tunnustasid president ja õiguskantsler inimesi ja organisatsioone, kelle uued algatused või pikemaajaline tegevus on positiivselt mõjutanud laste ja perede käekäiku. Tänavune eripreemia kuulub Anatoli Pljuškole, kes asutas 32 aastat tagasi Narvas heategevuskeskuse, et toetada Narva vähekindlustatud peresid ja lapsi. Mercy Center Narva aitab 50-70 last päevas. 30 aasta jooksul on sealt abi ja igapäevast tuge saanud tuhandeid lapsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles