Kolmandat korda süüdatud Narva-Jõesuu kirik hävis tules

Põhjarannik
Copy
Narva-Jõesuu kirik hävis tules.
Narva-Jõesuu kirik hävis tules. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Neljapäeva varahommikul hävis tules Narva-Jõesuus asuv õigeusu puukirik, mida oli viimase paari aasta jooksul ka varem süüdatud. 

Põlengus hävis Vabaduse tänaval asuva kiriku sisustus täielikult ja kannatada said ka seinad ja katus - palgid on söestunud, plekk-katus osaliselt sisse langenud.  Päästjate hinnangul põhjustas põlengu eeldatavalt süütamine ja juurdlust jätkab politsei. 

Narva-Jõesuu kiriku põleng.
Narva-Jõesuu kiriku põleng. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Häirekeskus sai teate põlengust kell 4.23. Päästjate saabumisel põles plekk-katusega puidust hoone lahtise leegiga. Päästjad lõpetasid kustutustööd kell 6.12.

Sündmusele reageeris operatiivkorrapidaja, neli põhiautot ja redelauto.

Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Veebruaris toimunud  eelmises põlengus  said kannatada Narva-Jõesuu Jumalaema Kaasani Ikooni kiriku rohkem kui sada kõrge kunstiväärtusega objekti, millest on muinsuskaitseameti teatel võimalik restaureerida umbes kolmveerand.

Päästjad kustutamas Narva-Jõesuu puitkiriku põlengut neljapäeva hommikul.
Päästjad kustutamas Narva-Jõesuu puitkiriku põlengut neljapäeva hommikul. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Ka tolle põlengu põhjuse põhilne versioon oli süütamine. Kirikuülem, preestermunk Kornili rääkis tookord, et see polnud esimene süütamine viimaste aastate jooksul.  2019. aastal sai põlengu kannatada kogudusemaja. "Tegelesin hiljem põlenud veranda taastamisega ning paigaldasin ka videokaamerad, lootuses, et need peletavad süütaja eemale. Kahjuks ei hirmutanud kaamerad kedagi ning seekord pandi põlema kirik," rääkis ta.

Kirikuülemal on kahju, et politseil möödunud korral süüdlast tabada ei õnnestunud. "Ilmselt sellepärast ka teine süütamine aset leidiski."

Veebruaris toimunud põlengus sai  suur osa kirikus olnud asju kuuma-, tahma- ja veekahjustusi. Suuri kahjustusi sai ka puukirik ise. 

1868. aastal ehitatud puukirikus asus 105 kunstimälestist, sh terviklik kõrgetasemeliste 19. sajandi teise poole õigeusu kunsti esemete kollektsioon, kuhu kuuluvad nii ikoonid, lühtrid ja ripplambid kui ka liturgilised esemed, nagu ristid ja karikad.

Veebruaripõlengus tugevamalt kahjustada saanud ikoonid evakueeriti Narva muuseumi kunstigaleriisse, kus toimuvad 14.-18. juunini kunstivara päästetalgud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles