Toidukohad pelgavad vaktsiinitõendi kontrollimise nõude pärast klientide kaotust

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Trahteri Mimino omanik Evelin Tartlan tõdeb, et vaktsineerimistõendi kontrollimine tähendab lisakoormust ja jätab ka osast klientidest ilma, kuid vähemasti saab trahter edasi tegutseda.
Trahteri Mimino omanik Evelin Tartlan tõdeb, et vaktsineerimistõendi kontrollimine tähendab lisakoormust ja jätab ka osast klientidest ilma, kuid vähemasti saab trahter edasi tegutseda. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Neljapäevast kehtima hakkav nõue, et avalikesse asutustesse pääseb vaid vaktsiinitõendiga või maski kandes, võib jätta toidukohad ilma osast klientidest.

Jõhvi keskväljaku ääres oleva kohviku Alzur Grand Caffe omanikule Zurab Abuladzele tulid neljapäevast kehtima hakkavad nõuded nagu välk selgest taevast ja tekitasid meelehärmi. Ta märkis, et kohviku pidamine on niigi keeruline ja pärast viimast sunnitud sulgemist ei ole tavapärane töörütm veel taastunud. Külastajaid on, aga töötajaid ei jätku.

Põhiline, et ei peaks uksi sulgema

"Mida nõutakse, seda täidame," ütles ta neljapäevast kehtima hakkavate lisanõuete kohta, kuid lisas, et see on kahtlemata hoobiks ja võib-olla tuleb kohvik taas sootuks kinni panna.

Jõhvi servas asuva Mimino trahteri omanik Evelin Tartlan ütles, et uute nõuete tõttu kaob ilmselt osa kliente, kuid uksi kinni trahter seetõttu ei pane. Küll aga kasvab vaktsiinitõendite kontrollimisega töökoormus. "Kuna kahel ettekandjal pole aega kliente kontrollida, siis tuleb mul endal ja teisel omanikul Elgudža Kopaladzel seda teha. Me ei saa ju selleks uusi töötajaid palgata," lausus ta.

Tartlan lisas, et nad püüavad toimetada delikaatselt, et tõendi nõudmine ei tekitaks külastajates pahameelt. "Meil on palju püsikundesid. Kui korra oleme nende tõendit näinud, siis jätame selle meelde," sõnas ta, lootes, et ka külastajad harjuvad selle nõudmisega.

Kultuuriasutused arvestavad külastajate vähenemisega

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaali juhataja Lariss Ladanjuk ütles, et hakkab ise seisma ukse juures ja pakkuma sisenejatele maske. "Varasemast on meil see kogemus olemas. Seepärast loodan, et maski nõudmine ei peleta lugejaid," sõnas ta, lootes, et lugemissaali septembriks planeeritud kohtumisi, näituse avamist ja muid üritusi ei tule ära jätta.

Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm lausus, et nagu varemgi hoolitsevad maja töötajad, et külastajad peaksid kinni kehtivatest nõuetest. "Loodan väga, et vaktsiinitõendi nõue ei tõrju kultuurihuvilisi. Vaktsineerimise QR-koodi laadimine nutitelefoni või selle väljaprintimine paberile ei ole ju keeruline."

Kohtla-Järve kultuurikeskuse direktor Svetlana Korotkova arvestab, et osa külastajatest jääb vaktsiinitõendi nõude tõttu üritustele tulemata. "Kuid põhiline on, et maja on siiski avatud," ütles ta.

Sel laupäeval toimuvad kultuurikeskuse juures Kohtla-Järve linnapäeva üritused. Kuna need on õues suurel alal, siis seal tõendeid ja maske ei nõuta. "Jälgime terviseameti soovitusel, et inimesed poleks tihedalt koos," sõnas Korotkova, lisades, et üritusel on kohal ka vaktsineerimistelk.

Kohtla-Järve spordikeskuse direktor Mihhail Kastritski ütles, et vaktsineerimistõendit on nad nõudnud juba nädala algusest. "Seetõttu jääb osa sportlasi kahjuks trennidest eemale, aga pole midagi parata. Treeningusaalidesse pääsevad vaid need, kellel on olemas COVIDi tõend."

Alates neljapäevast, 26. augustist avalikes ruumides kehtivad lisanõuded

* Kõigis avalikes siseruumides, kus ei kontrollita COVIDi tõendit, tuleb kanda maski.

* Avalikes ruumides, kus COVIDi tõendit nõutakse, peavad selle esitama kõik kliendid või üritustel osalejad.

* Eelkõige puudutavad need nõuded kaubandus- ja teenindusasutusi, aga ka riigi- ja kohalike omavalitsuste asutusi. Näiteks tuleb maski hakata kandma poodides, apteekides, telekommunikatsiooniettevõtte või panga teenindussaalides, postkontorites, raamatukogudes, aga ka politsei- ja piirivalveameti, sotsiaalkindlustusameti või haigekassa teenindussaalides ning mujal. Maskikandmise nõue säilib ühissõidukites, kaasa arvatud rongid ja praamid.

* Maskikandmise kohustust ei ole alla 12aastastel lastel või inimestel, kelle jaoks on kaitsemaski kandmine tervislikel põhjustel või muudel olulistel põhjustel ebamõistlik.

* COVIDi tõendit vaktsineerituse, läbipõdemise või varem tehtud negatiivse testi tulemuse kohta tuleb 26. augustist hakata esitama alates 18. eluaastast enamikus korraldatud tegevustes. Näiteks sportimisel, treenimisel, noorsootöös, huvitegevuses ja -hariduses, täienduskoolituses ja täiendusõppes; spordivõistlustel ning spordi- ja liikumisüritustel; saunades, spaades, veekeskustes ja ujulates; avalikel koosolekutel ja üritustel, sealhulgas teatris, kinos, kontserdil (k.a kirikukontserdil), konverentsil; muuseumides ja näitusasutustes; meelelahutusasutustes; toitlustusettevõtetes kohapeal söömisel-joomisel. Kõikide osavõtjate nakkusohutust tuleb kontrollida ka siis, kui tegevus või üritus toimub teenuse osutamise kohas, näiteks toitlustuskoha rentimisel või teatrietenduse tellimisel teatris. Samas pole COVIDi tõendit vaja esitada, kui siseneda toitlustusettevõttesse ettetellitud toidu kaasaostmiseks, kuid siis tuleb kanda maski.

* COVIDi tõendit ei tule kontrollida piiramata territooriumiga väliüritustel.

Allikas: valitsuse korraldus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles