Noorsootöönädal õpetab targalt internetis toimetama

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Maarja-Liisa Lepsalu ja Bert Tsapov tuletavad noortele meelde, et praegused postitused võivad tulevikus näiteks tööle kandideerides valusalt kätte maksta.
Maarja-Liisa Lepsalu ja Bert Tsapov tuletavad noortele meelde, et praegused postitused võivad tulevikus näiteks tööle kandideerides valusalt kätte maksta. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

"Enne mõtle ja siis postita," paneb Voka avatud noortekeskuse töötaja Bert Tsapov nutiseadmete kasutajatele südamele.

Tänavuse noorsootöönädala teemaks on vaimne tervis ja digiturvalisus. Toila valla noorsootöötajad otsustasid minna Toila gümnaasiumisse ning viia läbi infotunnid "Targalt ja turvaliselt internetis".

"Näeme, et noored istuvad hästi palju nutiseadmes ning jagavad täiesti valimatult ja mõtlematult nii oma isiklikke andmeid kui ka fotosid. Need postitused võivad tulevikus näiteks tööle kandideerides valusalt kätte maksta," tõdes valla noorsootööjuht Maarja-Liisa Lepsalu.

"Enne mõtle ja siis postita, sest kõigest jääb maha jälg," lisas Voka avatud noortekeskuse töötaja Bert Tsapov.

Noorsootöötajad on märganud ka küberkiusu. "Vahepeal oli levinud, et tehti Instagrami kinnine konto ja valiti, keda sinna kutsutakse. Sellest tekkisid konfliktid ja solvumised, kuna oli noori, kes tahtsid sinna saada, aga jäeti "ukse" taha," tõi Lepsalu näiteks.

Noortekeskused püüavad kõigest väest nutiseadmetele alternatiive pakkuda. Laupäeval ootab noortekeskus Vokas avatud uste päevale nii lapsi kui ka vanemaid. Kella 11-17 toimuvad trummiringi näidistund, meisterdamisklubi, saab tutvuda noorsootöötajatega, vaadata kino ja püstijalakomöödiat.

"Noored on nii kaua kodus kinni olnud ja sotsialiseerumise pool kannatada saanud. Noortekeskus pakub võimalust päriselt üksteisega suhelda ja midagi koos teha," ütles Lepsalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles