Narvas avatakse energiakulude hüvitamise taotluste vastuvõtu punktid

Ilja Smirnov
Copy
Andrei Antonov.
Andrei Antonov. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narvas võetakse ajutiselt tööle umbes kakskümmend inimest, kes hakkavad linnaelanikelt energiakulude hüvitamise taotlusi vastu võtma. Selle tarbeks avatakse ka viis spetsiaalset vastuvõtupunkti.

Narva linnaarst Andrei Antonov märkis, et praegu ei oska keegi prognoosida, kui palju inimesi oma hüvitisetaotlusele eitava vastuse saab.

"Rahandusministeeriumil on infot, et veerand Narva majapidamistest saab elektrit fikseeritud hinnaga. Peale selle on meil Narvas kõige odavam küte. (...) Ainsana võivad meie eelduste kohaselt hüvitist saada need korterid või majad, kuhu on paigaldatud gaasikatlad, ehk siis need, mida köetakse gaasiga. Need ei ole mitte gaasiboilerid, vaid just nimelt katlad, mis tarbivad palju. Peale selle ei tea me, kui palju narvalasi elab väljaspool Narvat ja üürib seal eluaset," sõnas Antonov.

Narva linna sotsiaalabiameti direktori Jelena Vassiljeva meelest näitavad tegeliku pildi ära taotluste vastuvõtmise kaks esimest nädalat.

Andrei Antonov tuletas meelde, et igal inimesel on õigus taotlus esitada ja ametnik on kohustatud selle läbi vaatama. Seetõttu paluvad ametnikud asjatu töö vältimiseks linlastel esmalt taotluse esitamise korraga tutvuda. Energiahinna hüvitise kalkulaatori leiab rahandusministeeriumi veebilehelt.

Narvas avatakse neli spetsiaalset energiakulude hüvitamise taotluste vastuvõtu punkti, peale selle saavad narvalased taotlusi esitada sotsiaalabiametis. Iga vastuvõtupunkt on mõeldud neljale-viiele töötajale, kuid korraga nii palju töötajaid seal esialgu tööle ei hakka − esmalt vaadatakse, kui suurt ažiotaaži kampaania põhjustab.

Narvas võetakse taotlusi vastu elavas järjekorras 17. jaanuarist 28. veebruarini − sel perioodil saab esitada 2021. aasta septembri-, oktoobri-, novembri- ja detsembrikuu energiakulude hüvitamise taotlusi. Aprillist algab taotluste vastuvõtmise teine etapp − siis saab esitada 2022. aasta jaanuari-, veebruari- ja märtsikuu energiakulude hüvitamise taotlusi.

Kampaania kestab kevade lõpuni.

"Logistika on üsna põhjalikult läbi mõeldud, kuid tegelikult ei saa ma öelda, et me endas väga kindlad oleksime − ka meie pelgame, kuidas see kõik minema hakkab," märkis Jelena Vassiljeva.

Tema sõnul tuleb Narval taotluste vastuvõtmise protsessi korraldamiseks suuri kulutusi teha. Riik on lubanud omavalitsustele iga taotluse menetlemise eest 7,44 eurot, ent esialgu on ebaselge, kuidas Eesti linnad ja vallad selle raha saavad. Seetõttu kaetakse seni kõik kulutused kohalikust eelarvest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles