Jõhvi volikogu mõistis pea üksmeelselt hukka Ukraina-vastase rünnaku

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Jõhvi volikogu kiitis volikogu esimehe Vallo Reimaa esitatud Ukraina-teemalise avalduse üksmeelselt heaks.
Jõhvi volikogu kiitis volikogu esimehe Vallo Reimaa esitatud Ukraina-teemalise avalduse üksmeelselt heaks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Vaid üks volikogu liige loobus hääletamisest, kui Jõhvi volikogu võttis vastu avalduse, millega Ukraina sõda hukka mõistetakse.

"Sõda Ukrainas puudutab kõiki, kes hoolivad humaansetest väärtustest ning seavad maailmas esikohale inimelu pühaduse.

Sellepärast mõistab Jõhvi vallavolikogu tingimusteta hukka Vene Föderatsiooni alustatud sõja iseseisva ja sõltumatu Ukraina riigi vastu. Tegemist ei ole rünnakuga pelgalt ühe riigi, vaid rünnakuga kogu Euroopa ja ühtlasi ka Eesti demokraatliku korra aluspõhimõtete vastu," seisab avalduses.

Dokumendis öeldakse, et volikogu on sügavalt mures Ukraina elanike julgeoleku pärast ja solidaarne kõigi Ukraina omavalitsustega, kes sattunud keset julmi sõjasündmusi ning keda on tabanud inimeludest mitte hoolivad rünnakud.

"Eriti tähtsad on meile Jõhvi partneromavalitsused Ukrainas, kelleks on Horodnya ja Lõpovetsi linn ning Harkivi rajoon. Oleme valmis pakkuma igakülgset abi nende elanikele ja asutustele."

Avalduses öeldakse, et Jõhvi saadikud on uhked, et Eesti riik ja omavalitsused aitavad sõja eest põgenevaid Ukraina inimesi. Ka Jõhvi vallavolikogu ja vallavalitsuse kohus on toetada nii moraalselt kui materiaalselt sõjapõgenikke, kes Jõhvi saabuvad.

"Ühtlasi rõhutame, et täiesti lubamatu on Vene Föderatsioonist juhitud räige propagandategevus, mis üritab seada kahtluse alla demokraatlikku maailmakorda ja rahvaste enesemääramisõigust ning püüab lõhestada ühiskonda nii Ukrainas kui meil siin Ida-Virumaal," öeldakse avalduses, kus nõutakse sõjategevuse viivitamatut lõpetamist ja agressori vägede lahkumist Ukraina Vabariigi territooriumilt.

Neljapäevasel volikogu istungil osales 19 volikogu liiget ning puudus kaks. Selle avalduse vastuvõtmise poolt hääletas 18 saadikut. Hääletamata jättis vaid Arkadi Zakarljuka opositsiooni kuuluvast fraktsioonist Jõhvikad. Ta põhjendas enda mitteosalemist sellega, et avaldusega tutvumiseks ei olnud piisavalt aega ning lisaks ei ole selliste avalduste tegemine kohaliku omavalitsuse ülesanne. "Uskuge, minule on see, mis juhtus, väga suur šokk, sest minu vanemad on Ukrainast pärit ja mul on sugulasi nii Ukrainas kui Venemaal," kinnitas ta ning lisas, et Eesti peaks tähtsustama seda, kuidas eri rahvuste vahel on riigis saavutatud tasakaal, ning ülejäänud maailmale seda ka eeskujuks tooma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles