Veteranide ühendus kutsub üles 9. maid pereringis tähistama (1)

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Eelmisel aastal Kohtla-Järve mälestusmärgi juures koroonapiirangute tõttu suuri kogunemisi ei peetud, kuid lilli toodi terve päev.
Eelmisel aastal Kohtla-Järve mälestusmärgi juures koroonapiirangute tõttu suuri kogunemisi ei peetud, kuid lilli toodi terve päev. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve veteranide ja pensionäride sõpruskond andis teada, et tänavu 9. mail suuri rahvakogunemisi ja kõnesid ei peeta, ent lilli ja küünlaid võib sõjas hukkunute mälestusmärkide juurde tuua ikka.

Kohtla-Järve veteranide ja pensionäride sõpruskonna juhi Valeri Tumko sõnul on viimasel kahel aastal piiranud pidulike sündmuste läbiviimist koroonaviirus, ent langenud sõdurite hauad on sellest hoolimata alati lilledega kaetud olnud.

"Kindlasti toovad paljud ka tänavu mais sinna lilli, ent Ukraina sündmuste valguses ja valitsuse otsusest lähtudes kutsume inimesi üles 9. maid vaikselt pere ja sõprade ringis tähistama: mälestusmärkide juurde mitte kogunema ja Georgi linte mitte kandma."

Tumko rõhutas, et mingeid üritusi nende sõpruskond sel päeval korraldada ei plaani. "Ent inimestelt ei saa ära võtta sündmust, millega nad on aastakümneid oma lähedasi ja sõpru mälestanud. Keegi ei keela tuua lilli ja süüdata küünlaid, seisatada korraks ja langetada pea nende auks, kes andsid oma elu selle nimel, et teised rahus elada saaksid."

Sõjaveterane ootavad Tumko sõnul sel päeval traditsioonilised kingitused.

"Toonaste sündmuste tunnistajaid jääb iga aastaga üha vähemaks − meie nimekirjas on ainult 11 inimest. Kõik nad on kõrges eas, paljud neist ei käi kodust väljaski. Kuid meie sõpruskonna liikmete seas on ka Leningradi blokaadi üleelanuid, endisi koonduslaagrite vange, tagalateenistuses olnuid − umbes 180 inimest. Kõigile neile ja nende lähedastele on 9. mai tähtis mälestuspäev."

Mälestusmärkide ümbruses peab 9. mail korda politsei.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles