Toila lasteaia sulgemise hirmus vanemad: lastest on kahju

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Toila lasteaia Naerumeri kohad on praegu sada protsenti täidetud.
Toila lasteaia Naerumeri kohad on praegu sada protsenti täidetud. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Lastevanemad tegid vallavõimule avaliku pöördumise, kus selgitavad, miks lasteaed Naerumeri on Toila valla ja kogu Ida-Virumaa uhkus, ning pakuvad lahendusi, kuidas eralasteaia tegevus võiks jätkuda.

Põhjarannik kirjutas eelmisel nädalal, et Toila vallavalitsus ei soovi senistel tingimustel edasi osta lasteaia Naerumeri teenust, pidades seda ebamõistlikult kalliks. Kui läbirääkimised lasteaia omaniku Martin-L. Rytbergiga ei anna tulemusi, võib vald 2026. aastani kehtiva lepingu enne tähtaega lõpetada. "Ka sellega kaasneva leppetrahvi maksmisel hoiab vald kokku üle 900 000 euro," tõdes Toila vallavanem Eve East.

Lastevanemate eestkõneleja Tatjana Gromova ütles, et temal oleks oma lapsest väga kahju, kui lasteaed Toila alevikus uksed sulgeks. "Mul on väga tundlik laps, kes on harjunud selle keskkonna ja õpetamisviisiga, kus on palju vabadust ja loovust."

Gromova kiitis ka seda, et vene kodukeelega lastele on korraldatud eraldi eesti keele õpe. Alates 2018. aastast toetab haridus- ja teadusministeerium lasteaeda läbi pilootprojekti "Professionaalne eestikeelne õpetaja lasteaias": lasteaed on saanud palgata kaks eestikeelset õpetajat, kelle töötasu, aga ka õppevahendite ja koolituse eest maksab riik.

Gromova hinnangul vajavad vene kodukeelega lapsed just neile suunatud süvendatud õpet, tänu millele areneb keeleoskus kiiremini. Jõhvi vene põhikooli õppejuhina teab ta, kui raske on leida eesti keele õpetajaid, kes oleksid kvalifitseeritud ja samas eesti keele kandjad.

"Meie koolis oli sel aastal konkurss, mis ühel korral kukkus läbi, sest ei olnud ühtegi avaldust. Meie lasteaia õpetajad on praegu nii suures stressis ja mõtlevad, et ehk on juba aeg uut töökohta otsida. Mul on väga kahju, kui nad lähevad ära ja laguneb koolitatud meeskond, kes töötab ühe eesmärgi saavutamise nimel."

Naerumere plussina tõi lapsevanem välja veel huviringide rohkuse inglise keelest jalgpalli ja kunstiringini.

Voka asemel pigem Jõhvi

Gromova on juba teinud ka arvestuse, kui palju kuluks iga kuu kütusele, kui viia laps vallale kuuluvasse Voka lasteaeda.

"Praeguste hindadega umbes 90 eurot. Aga mul ei oleks üldse mugav last Toilast Vokka viia, sest töötan ise Jõhvis. Seetõttu kaalun võimalust, et muudan sissekirjutust ja panen lapse kusagile Jõhvi lasteaeda, kus on samuti professionaalse eestikeelse õpetaja projekt, või eestikeelsesse lasteaeda. Sel juhul läheks tütar ka Jõhvis kooli − kas vene või eesti kooli, pole veel otsustanud."

Vene kodukeelega lapsed vajavad just neile suunatud süvendatud õpet, tänu millele areneb eesti keele oskus kiiremini.

Tatjana Gromova

Naerumere kaitseks tehtud avalikule pöördumisele kogunes ühe päevaga ligi 140 allkirja. "Algul soovisime korjata ainult lastevanemate allkirju, aga vanaemad-vanaisad ning ka lasteaia töötajate pereliikmed tahtsid alla kirjutada. Lubasime seda teha," ütles Gromova.

Lastevanemad kinnitavad seal, et mõistavad vallavalitsuse olukorda.

"Aastal 2006 sõlmis Toila vald koolieelse lasteasutuse teenuse osutamise lepingu, millega otsustati luua Toila alevikku nüüdisaegne, kõikidele vajadustele vastav 60kohaline lasteaed. Tänaseks on selge, et Voka alevikus asuva munitsipaallasteaia alatäitumus, investeerimisvajadus Voka lasteaia taristusse ning "väga pingul" vallaeelarve sunnivad tegema valikuid."

Samas on lastevanemad saanud volikogu liikmete ja komisjonide esindajatega suheldes tagasisidet, et nendeni ei ole jõudnud piisavat infot lasteaia tegevuse kohta, välja arvatud rahastamise pool. Selleks, et otsus oleks kaalutletud, tutvustavad vanemad pöördumises sajaprotsendilise täitumusega lasteaia sisulisi tugevusi.

"Naerumeri on Ida-Virumaal unikaalne ning tuntud mitte ainult oma nüüdisaegse hoone ja kvalifitseeritud personali, vaid eeskätt pedagoogilise pädevuse poolest. Terves meie lasteaias on rakendatud Virumaal täiesti unikaalne Reggio Emilia pedagoogika. See on innovatiivne, lapse sünnipärasele õppimisvõimele toetuv ning väljendusrikkuse arendamisele suunatud lähenemisviis."

Lastevanemad toovad ka välja, et Reggio Emilia lasteaedade, aga eriti just Toila lasteaia tegevuse ja pedagoogiliste tulemuste vastu tunneb suurt huvi Tallinna ülikool, kes panustab selle nüüdisaegse õpetamisstiili arendamisele ja levitamisele üle Eesti.

Ootavad sõltumatut eksperdiarvamust

Lastevanemad esitavad otsustajatele kaalumiseks ka oma ettepanekud: vald peaks maksma kohatasu ainult Toila valla sissekirjutusega laste eest, Toila ja Voka lasteaia võiks viia ühtse juhtimise alla ning vald peaks tellima sõltumatu eksperdiarvamuse teenuslepingu lõpetamise ja/või ümberorganiseerimise kasudest ning kahjudest.

Lasteaiale toetuskirja saatnud haridus- ja teadusministeeriumi alushariduse valdkonna peaeksperdi Tiina Petersoni kinnitusel on Naerumeri olnud Eestis ja Ida-Virumaal suurepärane eestvedaja lapsest lähtuva ja eestikeelse hariduse edendamisel. "Toila vallavalitsuses peavad olema põhjalikult läbi mõeldud haridusasutuste võrguga seotud otsused, et lastele ja peredele oleks jätkuvalt tagatud alushariduse hea kvaliteet ja kättesaadavus."

Toila vallavolikogu esimees Etti Kagarov sai kutse teisipäeva õhtul lasteaias toimuvale kohtumisele. "Loomulikult on vaja kohtuda ja rääkida, aga see on ka selge, et Toila vald ei pane ju lasteaeda kinni. See on omaniku otsus ja temaga pole veel kohtuda õnnestunud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles