Narva piiripunkti juurde pandi infotelk Ukraina põgenikele

Ilja Smirnov
Copy
Narva infotelgi ees võib uudistada ka kunstiprojekti, mis kritiseerib Vene imperialismi.
Narva infotelgi ees võib uudistada ka kunstiprojekti, mis kritiseerib Vene imperialismi. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Vabatahtlikud panid Narva piiripunkti juurde püsti infotelgi, juhtimaks ametivõimude tähelepanu sellele, et abivajajaid tuleb aidata õiges kohas, mitte mugavates kabinettides.

Infotelk Welcome Center töötab ajutiselt kuni 13. juulini kella 9-23. Selle asukoht valiti nii, et piiripunktist saabuvad inimesed seda kohe märkaksid.

Selleks ettevalmistuse saanud vabatahtlikud annavad saabujatele kogu vajaliku info abi saamise võimaluste kohta. Samas on ka võimalus kasutada traadita internetti. Vabatahtlikena töötavad ka Ukraina sõjapõgenikud ise.

Idee püstitada Narva selline infotelk tekkis vabatahtlikel pärast seda, kui meedias ilmus info, et sõjapõgenikke Narvas keegi ei oota ning väsinud, segaduses ja meeleheitel inimesed satuvad pärast piiri ületamist infosulgu.

Ametlikult tegelevad põgenike aitamisega sotsiaalkindlustusamet, Narva sotsiaalabiamet, piirivalve ja vabatahtlike organisatsioonid, kuid tegelikkuses polnud inimestel pärast piiri ületamist kuhugi pöörduda.

Infotelgi korraldamise võttis esialgu enda peale Narva kunstiresidentuuri juht Johanna Rannula. Ta kinnitas, et teeb seda kodanikualgatuse korras.

"Meil on võimalik seda teha nädala jooksul, kuid pidevalt oleks väga raske," rääkis Rannula, kes leiab, et sellise infopunkti peaks avama ametivõimud. Tema sõnul on telgist räägitud juba ammu, kuid võimuesindajad on väitnud, et seda teha ei tohi. "Alles nüüd hakati millegipärast lubama. Võib-olla seetõttu, et põgenikekriis pole enam nii suur ja 9. mai on kah läbi," sõnas ta.

Narva linnapea Katri Raik ütles pärast telgi külastamist, et vabatahtlikud ja võimuesindajad peaksid olema varustatud põgenikele suunatud ühesuguse infoga, et inimesi kogemata mitte eksitada.

"Sellise ühise infomaterjali koostamine võtab veel aega," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles