Sel nädalal hoidke koerad ja kassid koduõues

Põhjarannik
Copy
Foto: Väino Aul

Põllumajandus- ja toiduamet alustab sel nädalal Kirde- ja Kagu-Eestis rebaste ja kährikute suukaudset marutaudivastast vaktsineerimist.

Vaktsineeritava ala laius on 50 kilomeetrit Venemaa maismaapiirist ning 30 kilomeetrit Narva jõest. Vaktsiini külvamist alustatakse Ida-Virumaal Narva jõega piirnevatel aladel ning jätkatakse Lõuna- ja Kagu-Eestis Pihkva oblasti maismaapiiril ning Peipsi järve lõunapoolsetel piirialadel.

Vaktsineerimiseks kasutatakse spetsiaalseid metsloomadele mõeldud peibutussöötasid. Tegemist on kalajahumassist söödaga, kuhu on peidetud kapseldatud marutaudi vedelvaktsiin. Vaktsiinsöötasid külvatakse õhust väikelennukitega. Vaktsiine ei külvata linnade, asulate, teede ning veekogude kohal. Piisava nähtavuse tagamiseks lendavad väikelennukid madalalt.

Vaktsiinipala leides pole seda vaja puutuda. Kui on oht, et selle võivad leida lapsed või koduloomad, pange kummikindad kätte ja viige see kaugemale.

Kui peibutussöödas sisalduv vaktsiin on sattunud värskele haavale, silma või suhu, tuleb piirkonda pesta rohke veega (nahka ka seebiga) ning pöörduda perearsti poole.

Vaktsineerimise ajal ning paaril järgneval päeval tuleb aladel, kuhu vaktsiinipalasid külvatakse, koerad ja kassid hoida sisehoovides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles