Kiirabi osutab sageli vaid transporditeenust

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kiirabiautod peavad sageli transportima patsiente, kelle puhul tuleks kasutada hoopis tasulist meditsiinitransporti.
Kiirabiautod peavad sageli transportima patsiente, kelle puhul tuleks kasutada hoopis tasulist meditsiinitransporti. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Tihti tuleb kiirabil olla taksoteenuse osutaja rollis ning kiirabibrigaadid teevad sotsiaaltööd, ütles häirekeskuse Ida keskuse juht Mari-Liis Sepp.

"Näen, et inimeste abivajadus on muutunud ja kõige taga peidab ennast laiem sotsiaalne probleem, mis hõlmab tervet tervishoiusüsteemi. Põhiprobleemiks on, et inimestel ei ole praegu oma muredega kuhugi pöörduda, seega helistatakse hädaabinumbrile 112 ja palutakse kiirabi," lausus Sepp.

Ta tõi näiteks, et sageli kutsuvad eakad inimesed kiirabi, sest tunnevad ennast nõrgalt, enesetunne ei ole hea, vererõhk on kas madal või kõrge. "Kas nende juurde peab sõitma kiirabi? Ei. Aga kas nad saavad mujalt abi? Taas kord ei. Seega, praeguse süsteemi järgi peabki kiirabi käima eakamat abivajajat aitamas, olgu siis kätt hoidmas ja vestlemas, nõustamas ja plaastrit peale panemas, ravimeid andmas või muul puhul. Kuid süsteemile tuleb otsa vaadata, sest selliste juhtumite puhul aitaks eakat väga hästi ka pereõde, tugiisik või sotsiaalvaldkonna töötaja," rääkis Sepp.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles