Eelhääletusel osales iga kolmas Ida-Virumaa valija

Põhjarannik
Copy
Pühapäeval saab hääletada vaid valimisjaoskondades. Elektrooniliselt täna enam hääletada ei saa.
Pühapäeval saab hääletada vaid valimisjaoskondades. Elektrooniliselt täna enam hääletada ei saa. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eelhääletuse kuue päeva jooksul osales riigikogu valimistel 33,4 protsenti Ida-Virumaa valijatest, mis on võrdluses teiste maakondadega kõige väiksem näitaja. 

Kuigi reedel ja laupäeval vähenes Ida-Virumaa mahajäämus valimisaktiivsuse osas ülejäänud Eestist, jääb see Eesti keskmisele, 47,3 protsenti, ikkagi veel tugevati alla. 

Laupäeva õhtuks oli oma hääle andnud 18 575 Ida-Virumaa valijat. Neist 8408 tegid seda sedeliga valimisjaoskondades ja 10 170 elektrooniliselt. Ida-Virumaal on valijaid nimekirjades kokku üle 55 000.  

Milliseks kujuneb lõplik valimisaktiivus ja kui palju Ida-Virumaa erineb selles osas ülejäänud Eestit, selgub pühapäeva õhtul kell 20. 

Kõik valimisjaoskonnad on pühapäeval avatud kella 9.00 hommikul kuni kella 20.00 õhtul. Valija saab oma valimisringkonnas hääletada ükskõik millises jaoskonnas.

Valija pole enam seotud ühe kindla valimisjaoskonnaga ja saab oma elukohajärgse valimisringkonna piires valida, millises jaoskonnas hääletamas käia. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt aadressil jsk.valimised.ee

Valimisjaoskonda kaasa tuleb võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks pass, ID-kaart, juhiluba või pensionitunnistus. E-hääletada täna enam ei saa. Küll aga saab valija veel ka valimispäeval jaoskonnas pabersedeliga hääletades oma e-häält muuta.

Kui valijal on tervislikel või mõnel muul mõjuval põhjusel raske valimisjaoskonda kohale tulla, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Seda saab pühapäeval veel teha kohaliku omavalitsuse määratud telefoninumbril kella 9-st kuni 14-ni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles