Kohtla-Järve volikogu võttis vastu miljonilisi kärpeid nõudva eelarve

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve volikogu esimees  Eduard Odinetsi ja linnapea Virve Linder on neis ametites olnud  alles  tänavu veebruarist ja peavad alustama linna juhtimist ulatusliku kokkuhoiuprogrammiga.
Kohtla-Järve volikogu esimees Eduard Odinetsi ja linnapea Virve Linder on neis ametites olnud alles tänavu veebruarist ja peavad alustama linna juhtimist ulatusliku kokkuhoiuprogrammiga. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kohtla-Järve volikogu võttis vastu linna tänavuse eelarve, mis eeldab enamikus linnaasutustes rahalisi kärpeid ja ka linnaasutuste töötajate koondamist. 

Kui eelarve esimesel lugemisel jaanuaris oli eelarve ligemale 14 miljoni euroga miinuses, siis vastuvõetud eelarve on tasakaalus. Selleni jõudmiseks vähendas volikogu kultuuri- ja spordikeskuse, raamatukogude, koolide, lasteaedade ja ka teiste linnaasutuste planeeritud kulutusi. Linnavalitsuse kulusid kärbiti poole miljoni ja volikogu kulusid ligemale 100 000 tuhande euro võrra. 

Eelarve seletuskirjas on märgitud näiteks, et raamatukogudes tuleks vähendada töökohti 30 protsendi võrra. 

Kohtla-Järve loobub nii planeeritud lasteaedade renoveerimisest, sportlaste hosteli ehitusest kui ka mitmetest teistest investeeringutest. Jätkatakse vaid neid töid, mille kohta on varem sõlmitud lepingud. 

Linna finantsjuht Elina Visk ütles volikogu ees, et paberi peal on eelarve küll tasakaalus, kuid reaalses elus kujuneb selle saavutamine väga keeruliseks, sest praegu pole teada, kui suures ulatuses tegelikult planeeritud kokkuhoidu sel aastal õnnestub saavutada. Milliseid majanduskulutusi vähendada ja millised töökohad kaovad, peavad nüüd otsustama linnaasutuste juhid. Sama seisab ees ka 120 töötajaga linnavalitsuses. 

Eelarve tasakaalu saamiseks suurendas volikogu võrreldes esimese lugemisega ka ühe miljoni võrra ka tulumaksu laekumise prognoosi. Elina Viski sõnul võib selle eesmärgi saavutamine osutuda raskeks, kuna töötuse tase linnas liigub tõususuunas. 

Kohtla-Järve linnapea Virve Linder ütles, et tõsine töö eelarve tasakaalu saavutamiseks alles algab. "Kuid mul on kindel usk linnaasutuste juhtidesse, kes oma ala professionaalidena tunnevad oma asutusi kõige paremini. Dialoogis nendega suudame leida kõige optimaalsemad kokkuhoiukohad, et tagada eelarve täitmine sellisel kujul nagu volikogu selle kinnitas," ütles ta. 

Linder ütles, et tal on väga kahju, et linn on nii raskes olukorras, lisades, et kärbitud kulud on tegelikult linnale vajalikud.

Linnapea sõnas, et eelarve täitmise ainsaks meetodiks ei ole võimalikult paljude linnavalitsuse ja  linnaasutuste töötajate vallandamine. "Ma loodan, et inimeste koondamine on viimane kokkuhoiukoht," ütles märkides, et eesmärgiks on optimeerimisega tagada linnale võimaluse areneda, kuid tõdes samas, et selle saavutamiseks on tõenäoliselt hädavajalikud ka koondamised. "Ma luban, et oleme inimestele toeks ja oleme ka linnaasutuste juhtidele toeks optimaalsete kokkuhoiukohtade leidmisel."

Linder pöördus ka volikogu liikmete poole palvega otsida selliseid Kohtla-Järvele arengule kasulikke projekte, kus linna enda rahaline osalusmäär oleks null või võimalkult väike. 

Eelarve vastuvõtmise poolt hääletas 21 saadikut. Kohtla-Järve volikogus on 25 saadikut. Kui volikogu poleks eelarvet märtsi lõpuks vastu võtnud, oleks praegu koosseis läinud laiali ja nende kohale oleks asunud asendusliikmed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles