Toila pritsikuur avas hooaja pasunakooriga

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Kogu pikka pasunamuusika ajalugu ei ole võimalik pritsikuuri ära mahutada, aga päris palju siiski: nii puudutab näituse üks osa Toila puhkpillikoori asutamist 1868. aastal ja teine Voka puhkpilliorkestri tegevust alates 1969. aastast.
Kogu pikka pasunamuusika ajalugu ei ole võimalik pritsikuuri ära mahutada, aga päris palju siiski: nii puudutab näituse üks osa Toila puhkpillikoori asutamist 1868. aastal ja teine Voka puhkpilliorkestri tegevust alates 1969. aastast. Foto: Lea Rand

Toila pritsikuuri kolmanda hooaja esimene näitus keskendub kohaliku pasunamuusika ajaloole, sest esimese pasunakoori asutamisest siin kandis möödub tänavu 155 aastat.

Laulukoori harjutusel 16. detsembril 1868. aastal otsustati asutada Toilasse pasunakoor. Eeltööd oli selleks juba ennegi tehtud ja ligemale 170 rubla rahagi korjatud.

Otsuse langetamist kiirendas ajalehekuulutus puhkpillide müügipakkumisega Tartust. Nii sõitsid järgmisel päeval Abram Simon, Hannes Otto ja koolmeister Hans Glass mänguriistu ostma. Kuna aga neid pille kõlbmatuks peeti, telliti Saksamaalt uued pillid. 1869. aasta märtsikuus saabusidki kauaoodatud pillid ja pasunakoor sai alustada harjutamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles