Ossipenko firmad on Venemaa-vastaste sanktsioonide all, kuid müüvad riigile oma teenuseid edasi

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Ekovir ei tohiks omavalitsustele sanktsioonide tõttu teenust osutada, kuid on seda teinud, vaatamata Venemaa kodanikust omanikule.
Ekovir ei tohiks omavalitsustele sanktsioonide tõttu teenust osutada, kuid on seda teinud, vaatamata Venemaa kodanikust omanikule. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Vaatamata sellele, et Venemaa-vastaste sanktsioonide raames tuleks riigil ja omavalitsustel Ida-Virumaal tegutsevate kommunaalfirmadega N&V ning Ekovir lepingud lõpetada, pole seda tehtud. Lepingukeeld kehtib selle tõttu, et ettevõtete omanik on juba üle poole aasta Nikolai Ossipenko abikaasa Natalia, kes on Vene Föderatsiooni kodanik.

Ossipenko firmalt N&V, mis tegeleb haljastuse, teede ja tänavate hoolduse ja remondiga, ning jäätmekäitlusega tegelevalt ettevõttelt Ekovir ostab teenuseid suurem osa Ida-Viru omavalitsustest ning mõned omavalitsused ka väljastpoolt maakonda. Lisaks hooldab N&V Ida-Virumaa riigimaanteid.

Omanikuks sai Venemaa kodanik

Mullu oktoobris sai aga ettevõtete ainuosanikuks Nikolai Ossipenko asemel tema abikaasa Natalia Ossipenko, kes on Venemaa kodanik. Nikolai Ossipenko ise oli juba eelmise aasta sügisest korruptsioonikuritegudes kahtlustatavana vahi all.

Euroopa Liidu määrusega kinnitatud sanktsiooni kohaselt ei tohi ettevõttega sõlmida riigihankelepingut, kui ettevõtte omanik on vähemalt 50% ulatuses Vene Föderatsiooni kodanik, ja juba sõlmitud riigihankeleping tuleb lõpetada, kinnitati Põhjarannikule rahandusministeeriumist. "Kas see Vene Föderatsiooni kodanik elab Eestis, mõnes muus Euroopa Liidu liikmesriigis või mõnes kolmandas riigis, ei ole selle sanktsiooni kontekstis oluline," lisas ministeeriumi pressiesindaja.

N&V osutab peale omavalitsuste teenust riigile, hooldades siinseid maanteid, kuid transpordiametil polnud aimugi, et sellega rikutakse juba üle poole aasta Venemaa vastu kehtestatud sanktsioone. Alles Põhjaranniku päringu järel asus amet olukorda uurima.

Ameti pressiesindaja Erkki Varma ütles, et tänavuse aasta algul, kui kolme ettevõtte ühinemise tulemusena tekkis ettevõte N&V OÜ (sarnase nimega eelmine ettevõte on äriregistrist kustutatud), kes jätkas Ida-Virumaa riigiteede korrashoiu lepingu täitmist, tekkis põhjus ettevõtte kõrvaldamise aluste kontrollimiseks. "Seda sellel hetkel ka tehti."

"Sanktsioonide kontroll käib kinnituste alusel ja kui on kahtlusi, siis edasi tõendite alusel. N&V OÜ on päringu vastustes kinnitanud, et kõrvaldamise aluseid ning rahvusvaheliste sanktsioonidega seotud aluseid ei esine. Seega ei pidanud esitatud kinnituste põhjal tekkima hankijal kahtlust, et teha sellel hetkel lisakontrolli. Transpordiamet ei olnud teadlik, et Natalia Ossipenko võib olla Vene Föderatsiooni kodanik. N&V OÜ on olnud pikaajaliselt Eestis aktiivne ettevõte ning Natalia Ossipenkole on väljastatud Eesti isikukood. Transpordiamet kontrollib käesolevas päringus toodud infot ning esitab N&V OÜ-le täiendava järelpäringu," vastas transpordiamet kolmapäeval Põhjaranniku päringule.

Kui omanik ei muutu, leping lõpetatakse

Ameti pressiesindaja Erkki Varma sõnas, et kui leiab kinnitust, et äriühingu osanik on Venemaa Föderatsiooni kodanik, ning ettevõtte omanike ringis ei tehta muudatusi, esineb Euroopa Liidu Nõukogu kehtestatud sanktsiooni alus. "Selle kohaselt ei tohi jätkata hankelepingu täitmist, mis on kehtiv pärast 10.10.2022 ja lepingu täitja omanikest üle 50% on Vene Föderatsiooni kodanikud, residendid või ettevõtted, või on sellised isikud omanike omanikud." See on tema sõnul aluseks hankelepingu ülesütlemiseks.

"Lisaks korraldatakse sellisel juhul riigihanked, et leida vajalikud koostööpartnerid riigiteede sõidetavuse tagamiseks, mis on elutähtis teenus," lisas Varma.

Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg ütles, et neil puudus info firmade omaniku kodakondsuse kohta. Sillamäe ostab tänavahooldust N&V-lt ning jäätmekäitlusteenust Ekovirilt. "Kohe on meil lõppemas uus jäätmehange, nii et sellega ei ole keeruline, kui firma ei vasta nõuetele. Tänavahooldusega on muidugi teine lugu. Seda tuleb pidevalt teha ning uue teenusepakkuja leidmiseks tuleks uus hange teha," sõnas ta.

Natalia Ossipenkolt Põhjarannikul olukorra kohta kommentaari lehe trükkimineku ajaks saada ei õnnestunud, kuigi N&Vs lubati see palve talle edastada.

Ekovir, mis omab ka Uikala prügilat, osutab jäätmeveoteenust Kohtla-Järvel, Sillamäel, Narvas, Alutagusel, Narva-Jõesuus, aga ka näiteks Jõgeva vallas Jõgevamaal ning Anija vallas Harjumaal. N&V-l on suurim partner maakonnas praegu transpordiamet, kuid ka mitmed omavalitsused, näiteks Kohtla-Järve ja Sillamäe.

Nikolai Ossipenko vabanes vahi alt

Tartu ringkonnakohus tühistas kolmapäeval Viru maakohtu 28. aprilli määruse, millega rahuldati riigi peaprokuröri taotlus kahtlustatava Nikolai Ossipenko vahi all pidamiseks kauem kui kuus kuud. Kohtumääruse kohaselt tuleb kahtlustatav viivitamatult vahi alt vabastada.

Ringkonnakohtu hinnangul ei ole käesoleval ajal enam põhjendatud Ossipenko suhtes tõkendina vahistamise kohaldamine. Asja analüüsides nähtus ringkonnakohtule, et üle kuue kuu vahistamise pikendamist taotleb prokuratuur sel alusel, et kriminaalasi on hinnatav eriti keeruka ja mahukana. Eelkõige seisneb keerukus ja mahukus selles, et käesoleval hetkel on esitatud kahtlustus mitmetele inimestele.

Ehkki kahtlustatavaid on mitmeid, ei anna see ringkonnakohtu hinnangul veel alust järelduseks, et tegemist oleks eriliselt keeruka või mahuka kriminaalasjaga. Ringkonnakohus küll nõustus, et kuna kahtlustatavaid on palju, siis menetlustoimingud võivad võtta keskmisest rohkem aega, kuid seejuures ei ole tegemist kriminaalasjaga, mille puhul oleks põhjendatud kahtlustatava vahi all pidamine üle kuue kuu.

Asja mahukuse ja keerukuse tõttu oli põhjendatud Ossipenko vahi all pidamise tähtaja pikendamine kahel korral veel nelja kuu võrra. Isiku jätkuv vahi all pidamine lihtsalt tõendite vormistamise ning süüdistusakti koostamise tõttu ei ole põhjendatud.

"Riigi aktiivsust kriminaalmenetluse korraldamisel arvestades ei ole vahistusega paratamatult kaasnev vabadusõiguse riive enam jätkuvalt proportsionaalne ja pikaajalise vahistusega on jõutud sellise õigusriiklikult lubamatu valuläveni, mis toob endaga kaasa tõkendi tühistamise ning kahtlustatava viivitamatu vahi alt vabastamise," tõi ringkonnakohus välja. Kohus märkis, et vahistus võib mingil hetkel muutuda ebaproportsionaalseks isegi juhul, kui esinevad jätkuvalt vahistamise alused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles