JUHTKIRI Majanduskasvu soodustamine on keerukam kui maksude tõstmine (1)

Põhjarannik
Copy
Ehituskellud leiavad majanduslanguse ajal üha vähem kasutust.
Ehituskellud leiavad majanduslanguse ajal üha vähem kasutust. Foto: Ilja Smirnov

Need mõtted ja lubadused, mida Ida-Virumaal kandideerinud valitsusliidu saadikud valijatele jutustasid, heideti koalitsioonileppest armutult välja. Kuid selle vähesegi puhul, mis sinna kirja sai, ei paista elluviimisega suurt kusagile kiiret olevat.

Kõhnaks jäänud Ida-Virumaa peatükis on kirjas lubadus kiirendada õiglase ülemineku fondi raha kasutamist. Vajaduse korral lubatakse teha meetmed ümber, et need vastaksid rohkem Ida-Virumaa vajadustele. On keegi kuulnud, et Ida-Virumaal valitud saadikud reformierakondlane Meelis Kiili või sots Eduard Odinets oleks selleks pärast valimisi midagi ette võtnud? Või Ida-Virumaa saadikute ühendus riigikogus? Või valitsus?

Teadaolevalt on kogu sellest fondist siiani tehtud vaid üks rahastamisotsus: Narva kavandatava magnetitehase rajamist on kavas toetada 19 miljoni euroga. Samal ajal peavad fondi praegu kehtivate tingimuste kohaselt olema uued ettevõtted juba hiljemalt kolme aasta pärast valmis. Arvestades, millisel teosammul on käinud nende meetmete ja reeglite väljatöötamine ja kooskõlastamine ning kuivõrd bürokraatlikud ja aeganõudvad on järgnevad planeeringute ja projektide kooskõlastamise protsessid, on sellisel moel jätkates küsitav ka viie või kuue aasta pärast selle fondi raha muundamine uuteks töökohtadeks.

Valitsusliit on näidanud oma üksmeelt maksude tõstmises, millest enne valimisi ei räägitud. Selle puhul, mida kampaania käigus lubati, on tulemused peidus horisondi taga. Kui nad sealgi olemas on. Majanduskasvu soodustamine on paraku keerukam töö kui maksude tõstmine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles