Tänavanimede säilimise eest võitlev riigikogu liige peab Narvas langenud punaarmeelasi kangelasteks

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Igor Grafovi tänav Narvas ning langenud punaarmeelasele pühendatud mälestustahvel elumaja seinal.
Igor Grafovi tänav Narvas ning langenud punaarmeelasele pühendatud mälestustahvel elumaja seinal. Foto: Ilja Smirnov

Keskerakondlasest riigikogu liige ning Narva volikogu liige Aleksei Jevgrafov leiab, et tänavanimed, mida riik peab Narvas sobimatuks, peavad siiski jääma, sest punaarmeelased, kes Narvas võitlesid, polnud okupandid, vaid fašismist vabastajad ja kangelased. Ta pöördus selles küsimuses ka õiguskantsleri poole, kuid ei saanud sealt toetust.

"Ma ei saa aru, kuidas need noored poisid, kes siin Nõukogude armee ridades võitlesid, said võidelda Eesti riigi vastu. Sel hetkel nad ei mõelnud, et nad okupeerivad Eestit, vaid nad võitlesid fašismi vastu," ütles Aleksei Jevgrafov, kes on vastu riigi soovitusele muuta riigihalduse ministri arvates sobimatud nõukogude tänavanimed.

Kes olid inimesed, kelle nimeliste tänavate ümber Narvas käib vaidlus?

Aleksei Juhhanov oli Nõukogude armee leitnant, kes osales Eesti territooriumi vallutamises 1944. aastal.

Arsenti Bastrakov oli Nõukogude Liidu kangelane, Nõukogude kaardiväe vanem. 1944. aasta veebruaris osales 64. laskurdiviisi koosseisus Narva pealetungis.

Igor Grafov oli Nõukogude Liidu sõjaväelane. Nooremleitnant Igor Grafov oli 203. õhutõrjepolgu kuulipilduja rühma komandör. Kui 1944. aasta veebruaris jõudis Punaarmee Narva jõe äärde, õnnestus allüksusel jõgi ületada ja rajada Vaasa küla juures (praegu Pähklimäe linnaosa Narvas) Vaasa sillapea. Igor Grafov osales Punaarmee koosseisus Narva pealetungis.

Mihhail Gorbatš osales Eesti territooriumi vallutamises 1944. aastal.

26. juuli tänavanimi on määratud, jäädvustamaks Narva linna okupeerimist Punaarmee poolt 1944. aastal. Selle päeva varahommikul ületasid kaks Punaarmee polku linna piirkonnas Narva jõe ja leitnant Dmitri Sergejev heiskas veetornile punalipu Narva linna või õigemini selleks ajaks juba linnavaremete võtmise tähistamiseks. Samal päeval anti Moskvas suurtükisaluut 224 relvast Punaarmee Leningradi rinde auks, kes "vabastas esimese Eesti linna".

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles