"Peamine on see, et iga osaleja pidu naudiks"

Sirle Sommer-Kalda
, ajakirjanik
Copy
Henri Eensalu ütles, et ootab laulukaare alla jõudmist ja kõigiga koos laulmist.
Henri Eensalu ütles, et ootab laulukaare alla jõudmist ja kõigiga koos laulmist. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Jõhvi kontserdimaja juurest reede hommikul kell kaheksa pealinna startinud noored lauljad, nende juhendajad ja saatjad olid eesootavast peost põnevil.

Jõhvi põhikooli seitsmenda klassi lõpetanud Henri Eensalu tunnistas, et koolivaheajal on juba tekkinud harjumus põõnata kella kümneni. Reedel tuli aga ärgata pool seitse. Aga küllap läheb laulukaare alla jõudes uni silmist.

"Kõige rohkem ootan seda, et lava peal olla ja kõigiga koos laulda. Olen varem ühe korra laulupeol käinud," rääkis poistekoori laulja Henri. Ta lootis, et proovis tulevad ka laulud meelde.

Dirigent Küllike Šapovalov arvas, et küll nad tulevad. "Enne koolivaheajale minekut laulsime läbi ja kõik oli meeles. Tallinnas ootab lauljaid üks proov ja läbimäng, võrreldes tantsijatega on koormus väiksem."

Küllike Šapovalovi juhendatud kooridest sõitis reedel Tallinna veel lastekoor. Ainult mudilaskoorid üle Eesti tulevad pealinna laupäeval. See on kõige suurem liik ja seal on kõige pisemad lauljad, mistõttu korraldajad on teinud proovide graafiku neile võimalikult mugavaks.

Dirigent Küllike Šapovalov rõõmustas, et palju vanemad tulevad peole oma lastele kaasa elama.
Dirigent Küllike Šapovalov rõõmustas, et palju vanemad tulevad peole oma lastele kaasa elama. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Paljud vanemad tulevad vaatama

Olga Edovald, kes saatis laulupeole poeg Edvardi, kinnitas, et laps läks rõõmuga. "Ka minu süda ei valuta üldse: info, mida kaasa pakkida, oli lahti kirjutatud ja pole millegi pärast muretseda. Lähen ka ise laulupeole."

Küllike Šapovalov rõõmustas, et paljud vanemad tulevad Tallinna oma lastele kaasa elama. "Mida väiksemad lapsed, seda suurem hulk vanemaid on tulemas. Mudilaskoorist sõidab meiega bussiga tagasi võib-olla viiendik, ülejäänud tulevad koju vanematega."

Jõhvi põhikoolist olid juba Tallinnas ees kaks tantsurühma ja üks võimlemisrühm. "Üks laps on tuulerõugetega koju tagasi tulnud," ütles direktor Liina Mihkelson. "Üks laps põdes ka kooliaasta lõpus, kui oli direktori vastuvõtt, eks tuulerõuged on kandunud edasi."

Haiguste kõrval on mure, kuidas lapsed kuumusele vastu peavad. "Ikka mõtled, et kõik läheks hästi. Peoga on alati see, et kas on liiga palav või vihmane ja külm," rääkis ta.

Huvijuhi Liivi Jõemetsa sõnul on kõige suurem mure asjade kaotamine. "See on lastel harjumus: kus on rahakott, kus telefon? Muid muresid ei olegi, kõik on tehtav!"

Laulupeole said kõik soovijad

Ida-Virumaalt pürgis laulukaare alla 25 koori ja kõik sinna ka pääsesid. Kõige rohkem läheb laulupeole mudilaskoore: 13. Lisaks 6 lastekoori, 4 poistekoori ja 2 noorte segakoori. Laulupeol osaleb Ida-Virumaalt 2 sümfoonia- ja 2 rahvapilliorkestrit.

XIII noorte laulupeo kunstilisel juhil Pärt Uusbergil on äraütlemata hea meel, et pidu on lõpuks kätte jõudmas. "Eks emotsioonid on igaühel erinevad, kuid loodetavasti tunnevad kõik − nii lauljad kui kunstiline meeskond − rõõmu. Peamine on see, et iga osaleja naudiks proovipäevi ja loomulikult ka tervet pidu," ütles Uusberg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles