Ida-Viru kunstnikud jäädvustasid Toila pargi ilu

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Õhtul avasid kunstnikud rannas ekspromptnäituse.
Õhtul avasid kunstnikud rannas ekspromptnäituse. Foto: Erakogu

Juulikuu viimasel laupäeval kogunesid Kiviõli, Kohtla-Järve ja Narva kunstnikud Toila Oru parki maalima. Traditsioonilisel suvisel plenääril sündis kuue tunniga üle kahekümne maali ja visandi.

Plenääril osales seitse kunstnikku Kohtla-Järvelt, kaks Narvast ja üheksa Kiviõlist. Ilmaga neil vedas: päev oli peamiselt päikeseline ning vihma sadas vaid kakskümmend minutit.

Noorel emal Katerina Sikoral on maalimiseks praegu vähe aega, ent sellest hoolimata leidis temagi aega plenäärile tulla.
Noorel emal Katerina Sikoral on maalimiseks praegu vähe aega, ent sellest hoolimata leidis temagi aega plenäärile tulla. Foto: Erakogu

"Olete te kunagi sinist vihma näinud?" küsis Ljudmilla Taylor vaimustunult, jutustades Toila pargis nähtud loodusimedest. "See on kirjeldamatu vaatepilt, eriti mere ääres! Mina maalisin pargis, mu kolleegid aga, kes merekaldal joonistasid, püüdsid selle ebatavalise ilu pildile. Nii et kui näete mõnel näitusel maali, millel sinine vihm, siis võite kindel olla: see on päris!"

Ljudmilla Taylor on Kiviõli kunstnike ühenduse liige. Ta elab pealinnas, ent käib sageli Kiviõli stuudios Aivar Rihkranna juures harjutamas.

"Püüan osaleda kõikidel siinsetel ühisüritustel, sest siin on nii lahe seltskond: rõõmsameelsed, loomingulised ja igati huvitavad inimesed," rõhutas ta. "Toila Oru pargis käisin viimati aastaid tagasi ning nüüd taas siia tulles rõõmustasin siiralt siin on endiselt väga ilus! Kahjuks ei jõudnud jalutada, nii palju kui tahtnuks, aga tulen kindlasti millalgi tagasi, et mööda siinseid teeradu kõndida ja vaateid nautida."

Aarne Hanni jäädvustatud maastik.
Aarne Hanni jäädvustatud maastik. Foto: Erakogu
Maastikupilt, mille autor on Aivar Rihkrand.
Maastikupilt, mille autor on Aivar Rihkrand. Foto: Erakogu

Kõige viljakam oli tol päeval Tartu kunstikoolis õppiv Aleksandra Vlassova, kes sai mõne tunniga valmis ühe maali ja neli visandit.

Õhtul kogunesid veidi väsinud, kuid indu täis kunstnikud rannakohvikusse ning avasid sealsamas lähedal ekspromptnäituse, rõõmustades sellega nii iseend kui ka arvukaid puhkajaid ja turiste.

"Koju sõitsime hea tuju, eredate muljete ja uute töödega, mida loodame näidata ka tulevastel näitustel," võttis suveharjal peetud vabaõhumaalimise kokku üks selle traditsiooni algatajatest Aivar Rihkhand. "Sel aastal korraldasime plenääri Valaste asemel Toilas ega kahetse sealgi on rohkelt maalilisi paiku, mida jäädvustada."

26. augustil korraldavad Kiviõli kunstnikud plenääri Purtse jõe suudmes Liimalas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles