Suri kauaaegne Jõhvi vallajuht Vello Juhkov

Erik Kalda
, ajakirjanik
Uuendatud 19. aprill 2024, 17:36
Copy
Foto: Peeter Lilleväli

Sel nädalal leiti Toila vallas Voka alevikus surnuna Jõhvi kauaaegne abivallavanem ja vallavanem, kunagine Narva-Jõesuu linnapea Vello Juhkov (68).

17. aprillil kell 18.27 sai häirekeskus teate, et Toila vallas Voka külas on ojja kukkunud vanem meesterahvas.

Sündmuskohale sõitsid kohe Sillamäe päästjad ja kiirabi. Päästjad jõudsid kohale kell 18.40 ning tõid mehe veest välja, kuid tema elu päästa ei õnnestunud. Sündmusega jäi edasi tegelema politsei, teatas Ida päästekeskus.

Politsei tegi kindlaks surnu isiku, kelleks osutus endine Jõhvi abivallavanem ning vallavanem Vello Juhkov, kes vastutas aastaid Jõhvi vallavalitsuses  arenguvaldkonna eest.

Lähedaste sõnul selgus ekspertiisi käigus, et surm saabus südamerikke tagajärjel. 

Jõhvi arendusnõunik Rein Luuse, kes aastal 2006 asus vallavalitsuses tööle Juhkovi käe all temaga ühes kabinetis, ütles, et Juhkov oli tõeline arendaja. "Mõttelend oli tal väga lai ja julge. Kui praegu mõnikord öeldakse, et oleme liiga väikesed ja väetid, et suurtega võistelda, siis Vellol oli mõttejulgust küll öelda, et ebatraditsiooniliste lahendustega tulebki välja tulla," sõnas Luuse.

Vello Juhkov kuulus aastast 2006 Keskerakonda ning ka tema erakonda astumist seostatakse sellega, et see andis võimaluse teha Toompeal Jõhvi huvides poliitilist lobitööd.

Juhkovi eestvõttel hakati omal ajal Jõhvis tõstatama vana viadukti ohtlikkuse teemat ning uue ehitamise vajadust. Samuti oli tal roll Jõhvi hariduslinnaku ja Puru tee läbimurde kavandamisel. Juhkovi nimega on seostatud ka Jõhvi esimese kaubanduskeskuse Tsentraal rajamist südalinna. "Eks joriseti siis ja jorisetakse ka nüüd, et mida need keskused annavad linnapildile, kui tegemist on koledate plekkehitistega. Aga Vello ütles alati, et enne tuleb majandus käima saada ja siis on aega fassaadidega tegelda," rääkis Luuse, kes viimati suhtles Juhkoviga tänavu 21. märtsil telefonitsi, kui tollel oli sünnipäev. "Eks ikka, kui põgusalt rääkisime, tuli jutuks, et peaks ükskord maha istuma ja pikemalt arutama asju. Aga nagu ikka, nii see jäi."

Vello Juhkov sai aastal 2014, kui ametist lahkus toonane Jõhvi vallavanem Tauno Võhmar, ajutiselt uueks Jõhvi vallavanemaks. Tookord rääkis ta intervjuus Põhjarannikule, et teda see koht ei huvita ning vallavanemaks peaks olema oluliselt noorem, ambitsioonikam inimene, kellel head sidemed ministeeriumides. Ta ennustas ka haldus- ja haridusreformi möödapääsmatust.

"Varem või hiljem kaob selline elu ära, et igal vallal on oma muusika- ja kunstikool. Inimesena tahame, et see oleks, aga kui küsida seda, kas sa tahad, et su lapsed käiksid Toilas gümnaasiumis, kust edasi ülikooli ei pääse... Jah, nad tahavad, et kool jääks. Aga oma lapsed panevad Jõhvi kooli. Ja kui Jõhvi oma võimekust ei suurenda, siis tõesti sureme välja," rääkis Juhkov 2014. aastal Põhjarannikule.

Aastatel 1993-1996 oli Vello Juhkov Narva-Jõesuu linnapea. Jõhvi tulles oli ta ka üks Ida-Viru ettevõtluskeskuse loomise eestvedajaid ning 10 aastat selle nõukogu esimees.

Vello Juhkov lahkus Jõhvi abivallavanema ametist 2016. aastal.

Vello Juhkovi ärasaatmine toimub kolmapäeval, 24. aprillil kell 12.30 Jõhvi tavandimajas. Lõikelilled on lubatud, pärgi ja kimpe palutakse mitte tuua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles