Endine Ida-Viru maavanem astus EKREst välja

Copy
Riho Breivel kandideeris 2019. aastal EKRE ridades riigikogusse, sai Ida-Virumaal 979 häält ja osutus tänu kõrgele asetusele partei nimekirjas ka valituks.
Riho Breivel kandideeris 2019. aastal EKRE ridades riigikogusse, sai Ida-Virumaal 979 häält ja osutus tänu kõrgele asetusele partei nimekirjas ka valituks. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Endine Ida-Viru maavanem ja riigikogu liige ning praegune Jõhvi vallavolikogu liige Riho Breivel astus eelmisel reedel välja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ridadest.

Breiveli sõnul kaalus ta lahkumist erakonnast, mille ridades valiti ta 2019. aastal riigikogusse, juba pikemat aega. "Mulle ei sobinud selline ebaviisakas sõnapruuk, mida erakonna juhid viimasel ajal üha rohkem kasutasid. Niimoodi ei ole poliitikas võimalik partnereid leida ja oma eesmärke ellu viia. Ma olen ikka seda usku, et hea sõna võidab võõra väe," ütles ta.

Erinevalt sadadest viimasel kuul EKREst lahkujatest ei ühine Breivel põhiliselt neist moodustuva erakonnaga Eesti Rahvuslased ja Konservatiivid (ERK), mille juhiks on endine riigikogu esimees Henn Põlluaas.

"Ütlesin Põlluaasale, et olen olnud kahes parteis, mis on mõlemad lagunenud," viitas Breivel oma kuulumisele nii komparteisse kui ka EKREsse. "Ma ei soovi tema moodustatavale erakonnale sama saatust."

Breivel on kandideerinud nii riigikogusse kui Toila volikogusse ka sotsiaaldemokraatide ridades, kuid sellesse erakonda ta ei astunud, ehkki nimetas end hingelt sotsiks. Riigikogusse valiti ta 2019. aastal EKRE ridades, kui ta kogus Ida-Viru ringkonnas 979 häält. 2023. aastal sai ta 759 häält ja sellest ei piisanud parlamenti saamiseks.

Samas ei välistanud ta, et võib mõne valimisliidu nimekirjas kandideerida järgmisel sügisel toimuvatel kohalikel valimistel. "Kui keegi kutsub ja leiab, et ma võin kohalike asjade korraldamisel kuidagi kasulik olla, siis miks mitte. Sel ei ole parteipoliitikaga erilist seost," sõnas ta.

Praegu on Breivel Jõhvi vallavolikogu kultuurikomisjoni esimees. Ta kuulus ka EKRE fraktsiooni, kuid see lõpetas tegevuse pärast ühe selle liikme Kaia Kaldvee surma. Jõhvi ja Toila vald plaanivad järgmisteks valimisteks ühineda.

Praegu 71aastane Breivel oli 1990ndate alguses üks Eesti piirivalve loojatest, ta oli hiljem piirivalves nii Põhja piirivalvepiirkonna ülem, logistikaülem kui ka staabiülem. Ta on aastakümneid tegutsenud hobi korras muusikuna lustibändis Pärgament ja ka lõõtspillimängijana.

Tagasi üles