"Eesti hariduse seltsi asutamine Kohtla-Järvel oli nagu miniärkamisaeg"

Copy
VÕITLUS KOOLI EEST: Eestikeelse hariduse eest seisjaid koondas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi loomine, kui haridus- ja teadusministeeriumist tulid segased sõnumid, milliseks kujuneb tulevase kooli õppekeel. Virumaa eesti hariduse seltsist sai põhiline eestkõneleja, et riigigümnaasiumist tuleks täielikult eestikeelne kool. Nii ka läks.
VÕITLUS KOOLI EEST: Eestikeelse hariduse eest seisjaid koondas Kohtla-Järve riigigümnaasiumi loomine, kui haridus- ja teadusministeeriumist tulid segased sõnumid, milliseks kujuneb tulevase kooli õppekeel. Virumaa eesti hariduse seltsist sai põhiline eestkõneleja, et riigigümnaasiumist tuleks täielikult eestikeelne kool. Nii ka läks. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Kriisiolukorras viie aasta eest sündinud Virumaa eesti hariduse selts, kes seisis Kohtla-Järvel eestikeelse gümnaasiumihariduse säilimise eest, hoiab nüüd pilku peal eestikeelsele haridusele üleminekul vene koolides ning jätkab eesti keeles õpetavate õpetajate ja eesti keele sõprade tunnustamist.

Ehkki seltsi asutamine jäi märtsikuusse, kogunesid liikmed selle sünnilugu meenutama ühel kaunil juulikuu õhtul Tea Allikmäe suvekodu õuele.

"Inimesed koonduvad, kui on mingi kriis, ja tol hetkel oli päris tõsine kriis eestikeelse haridusega. Minule on Kohtla-Järve gümnaasiumi teema väga südamelähedane. Tundus, et seal (uue riigigümnaasiumi loomisel − toim.) läheb kõik pekki, direktorist kuni sisuni välja. Haridusseltsi kellalöömine oli vajalik. Praegu on mul hea meel Kohtla-Järve gümnaasiumi üle, tore kool on!" tõdes võõrustaja Tea Allikmäe, kes töötab VKGs personalijuhina.

Tagasi üles