Õukonnamuusika kontserdil Saka mõisas kuuleb haruldast keelpilli

Copy
Talvi Nurgamaa on Eestis ainus, kes süvendatult on viola d'amore ning sellele kirjutatud repertuaariga tegelnud.
Talvi Nurgamaa on Eestis ainus, kes süvendatult on viola d'amore ning sellele kirjutatud repertuaariga tegelnud. Foto: Erakogu

Talvi Nurgamaa tutvustab 1. septembril Saka mõisas toimuval kontserdil haruldast keelpilli viola d'amore't ja sellele kirjutatud barokkmuusikat, mida esitavad ka teised sama ajastu pillid.

Kontserdil tuleb esile viola d'amore kõla rikkalik mitmekesisus XVIII sajandi esimese poole muusikas koos teiste sama ajastu instrumentidega. Talvi Nurgamaa kõrval astuvad kontserdil üles tunnustatud Eesti muusikud Mari-Liis Vind (traversflööt), Tõnu Jõesaar (viola da gamba) ja Ene Nael (klavessiin).

Tegemist on eriliselt tämbriterohke ja huvitava kammerkoosseisuga, mille Christoph Graupner geniaalselt ära on kasutanud. See on väga kõrgetasemeline ja fantaasiarikas barokiajastu õukonnamuusika, mille käsikirjad on põhjendamatult raamatukogudes tolmu kogunud.

Haruldasemat barokkmuusikat avastatakse Euroopas üha enam, kuid võrreldes näiteks Bachi, Vivaldi ja Händeli muusikaga mängitakse nii Christoph Graupnerit kui ka samuti kontserdil kõlavat Georg Philipp Telemanni suhteliselt harva. "Sellepärast mõjub meie esitatav kammermuusika justkui tuttavana, aga samas väga uudse ja värskena," ütles Talvi Nurgamaa.

Talvi Nurgamaa on Eestis ainus, kes süvendatult on viola d'amore ja sellele kirjutatud repertuaariga tegelnud ning tal on kaks viola d'amore't kaasaja meistritelt. Need on ainsad mängukorras ja kasutuses olevad viola d'amore'd Eestis.

Tagasi üles