Tänavusel Jõhvi balletifestivalil esineb Balletto di Milano

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Anna Karenina" Milano Balleti esituses.

Balletto di Milano etendus "Anna Karenina".
"Anna Karenina" Milano Balleti esituses. Balletto di Milano etendus "Anna Karenina". Foto: Teatro di Milano

27. aprillist kuni 5. maini toimub XII korda Jõhvi balletifestival, mille tänavused peaesinejad on Itaalia Balletto di Milano ning meie oma Eesti rahvusballett.

29. aprilli õhtul pakub festivalil elamust Teet Kase lavastatud Pjotr Tšaikovski ballett "Anna Karenina". Lavastus kombineerib klassikalise ja nüüdisballeti elemente ning loob publikule lummava koosluse muusikast ja tantsust.

Balletto di Milano on balletitrupp, mille repertuaari kuuluvad nii Itaalia kui ka Euroopa mastaabis unikaalsed teosed. Truppi kuuluvad tiheda valikusõela läbinud tantsijad, kes esitavad spetsiaalselt trupi jaoks loodud teoseid. Balletitrupp tegutseb erakapitalil põhineva teatri juures, mis on balletimaailmas erakordne. Teatri tase on kõrge ning vaatajad saavad osa meeldejäävast elamusest.

Festivali teine tõmbenumber on 4. mai õhtul etenduv ballett "Tramm nimega Iha". Tennessee Williamsi Pulitzeri auhinnaga pärjatud näidendi "Tramm nimega Iha" 65. ilmumisaastapäevaks valmis Šoti Balletil teosest särav balletiversioon. Võimsa dramaturgia ja tantsujoonisega loo tõid lavale rahvusvaheliselt tunnustatud koreograaf Annabelle Lopez Ochoa ning lavastaja ja režissöör Nancy Meckler. Peaosas särab eesti baleriin Eve Mutso.

2. mail saab Jõhvi kontserdimajas tutvuda balleti ajalooga ning näha mitmesuguseid balletinumbreid. Lapsed saavad proovida varvaskingi ja balletiseelikuid ning õppida Eesti rahvusballeti tantsijate juhendamisel selgeks ühe tantsu. Sillamäe kultuurikeskuses ja Jõhvi kontserdimajas saab osaleda haridusprojektis "Kuidas mõista balletti", mis on mõeldud neile, kes tulevad esimest korda balletti vaatama. Tunni vältel keskendutakse küsimustele, mis on ballett, missugune on balleti ajalooline taust ja kuidas seda mõista ning missugune on Eesti rahvusballeti tantsija elu.

XII Jõhvi balletifestival kestab 27. aprillist 5. maini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles