Lumine talv paneb linnaelanike ja ametnike kannatuse proovile

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbi muidugi pääseb, kuid milleks siia siis ohutustõkked paigaldati?
Läbi muidugi pääseb, kuid milleks siia siis ohutustõkked paigaldati? Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve teed ja tänavad on tihedate tuiskude tõttu lumme mattunud ning hooldusfirma poolt teeservadesse lükatud lumi paljud teed väga kitsaks ja raskesti läbitavaks muutnud. Ehkki teid ja tänavaid puhastatakse pidevalt, tuleb linnaametnike sõnul teede seisukorra pärast kaebusi iga päev. 

Põhiprobleem pole mitte teid hooldava firma kehvas töös, vaid selles, et sagedased lumesajud nullivad nende tehtud töö viimastel päevadel üsna kiiresti.

Inimesed tahavad, et teed oleksid talvel sama puhtad nagu suvel.

Tiit Lillemets 

Kohtla-Järve abilinnapea Ahtme linnaosas Tiit Lillemets ütles, et on lumerohke talve tõttu sunnitud suurema osa oma tööpäevast ratastel veetma.

Lepingu tingimusi täidetakse

"Sõidan iga päev nii hommikuti kui ka õhtuti ja vahel isegi öösiti tänavail ringi ning näen, et teid puhastatakse pidevalt," kinnitas ta. "Kuid lund sajab üha juurde ning poole tunni möödudes on kõik jälle täis tuisanud. Kaebusi aga hakkab linnaelanikelt tulema kohe, kui on langenud esimene lumehelves. Meil pole ammu nii lumerohket talve olnud, inimesed aga tahavad, et teed oleksid talvel sama puhtad kui suvel. Selleks on olemas seadus ja teenindavale firmale esitatavad nõuded: esmajärjekorras tuleb puhtaks teha põhiteed ning selle kohta teetöölistele pretensioone pole − lepingu tingimusi nad täidavad. Me püüame alati reageerida: sõidame kohale, kontrollime olukorda ning kui kaebused on põhjendatud, siis otsime olenevalt olukorrast kas koos teenindava firma N&V dispetšeriga või korteriühistutega lahendusi."

Lillemets lisas, et kõiki peatuste juures olevaid ülekäigukohti puhastatakse käsitsi ja regulaarselt ning nende kohta pole pretensioone tulnud. Väga palju probleeme tekib aga hoovidesse pargitud autode tõttu: traktor tuleb kohale, kuid läbi ei pääse. Või puhastab sealt, kust saab, hiljem aga pargitakse autod ümber, ent mulje jääb, nagu oleks lumi koristamata...

Lumi lükatakse algul küll teeservadesse, ent Lillemetsa sõnul veetakse see hiljem linnast välja spetsiaalsetele platsidele. Ent lumehangesid kiiresti ära koristada ei õnnestu, kuna neid tuleb tugevate lumesadude tõttu kogu aeg juurde.

Järve linnaosas kaebusi rohkem

Kohtla-Järve abilinnapea Järve, Sompa ja Kukruse linnaosas Ülle Lepassaar ütles, et kaebusi tuleb neile iga päev, põhiliselt Järve linnaosast. Kaks-kolm pretensiooni päevas suunatakse ümber teenindavale firmale, et seal vajalikud meetmed tarvitusele võetaks.

"Sompas on olukord normaalne, Kukrusel samuti − sealt on seni tulnud ainult üks kaebus," kommenteeris ta olukorda. "Järve linnaosas elavad vist kõige kannatamatumad inimesed − iga päev helistavad või kirjutavad. Püüame kaebustele reageerida kahe tunni jooksul − käia kohapeal ära ning kui vaja, siis nõuda probleemi kõrvaldamist või sellele lahenduste leidmist. Olukorda süvendab mõnikord see, et teid teenindavas firmas N&V on tööl uued inimesed, kes territooriumi veel väga hästi ei tunne. Mõned traktoristid olid vahepeal ka haiged, ent tänasest [esmaspäevast − I.K.] on nad taas tööl ning loodan, et nüüdsest liigub kõnni- ja kõrvalteede puhastamise protsess kiiremini."

Ohutustõkked samuti täis tuisanud

Põhjaranniku toimetusse pöördusid lugejad, kelle sõnul on praegu väga keeruline liikuda mööda kitsast teerada üle vanalinnas asuva raudteeülekäigukoha, kust viib tee soojuselektrijaama ja Pavandu kirikuni. Möödunud aastal paigaldati sinna isegi ohutustõkked, ent mis mõte neil on, kui juurdepääs on puhastamata ja ka konstruktsioonid ise peaaegu täielikult täis tuisanud. "Süda tilgub verd, kui näen memmekesi ja lastega emasid mööda seda rada komberdamas... Kes peab seda ülekäigukohta hooldama? Hiljuti kukkus seal isegi valgusfoor maha ja vilgub nüüd maas. Olen linnavalitsusse helistanud ja kirjutanud, kuid midagi pole muutunud ning vastust ei ole ma samuti saanud."

Vastuseks sellele kaebusele ütles Ülle Lepassaar, et firma N&V töötajad puhastavad raudteeülekäigukohta käsitsi − peaaegu iga päev sõidab ta ise sealt mööda ja hoiab olukorral silma peal. "Tee on seal puhtaks tehtud. Läbi igatahes pääseb ning keegi pole sealt kaebusi esitanud."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles