Riigihalduse minister Janek Mäggi: Jõhvi ei saa linnaks muutuda

Erik Kalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Minister Janek Mäggi sõnul on praegu seaduse järgi Jõhvi omavalitsusliigi muutmine vallast linnaks võimalik vaid kellegagi ühinedes. Sellegipoolest korraldas vallavalitsus tänavu jaanuaris sellekohase rahvaküsitluse.
Minister Janek Mäggi sõnul on praegu seaduse järgi Jõhvi omavalitsusliigi muutmine vallast linnaks võimalik vaid kellegagi ühinedes. Sellegipoolest korraldas vallavalitsus tänavu jaanuaris sellekohase rahvaküsitluse. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Riigihalduse minister Janek Mäggi kinnitas kolmapäeval, 23. jaanuaril, et seadus ei luba praegu Jõhvi valda linnaks ümber nimetada, sest seaduse järgi saab haldusüksuse liiki muuta vaid omavalitsuste ühinedes.  

"Oluline küsimus on tegelikult selles, et Eestis on pärast haldusreformi päris mitmeid väga kummalise nimega kohalikke omavalitsusi, kui vaadata nende territooriumi," sõnas minister. Ta tõi näiteks, et linnadest on pindala poolest Tallinn alles 5. kohal ning Eesti kõige suurem linn territooriumilt on Pärnu ja Tallinnast suuremad on ka Paide ja Narva-Jõesuu.

Ainult ühinedes 

"Seal on selline keeleline ebakõla. Ja kuigi seaduse järgi − sõltumata sellest, kas kohalik omavalitsus on linna- või vallanimeline − on neil samad õigused ja kohustused, siis praegu saab kohalik omavalitsus valida, kas ta tahab olla vald või linn, ainult ühinemise hetkel. Kui Jõhvi liituks näiteks Toilaga, mille üle on nad ka aru pidanud, siis nad saaksid haldusüksuse liiki muuta." Ministri arvates on mitmetes omavalitsustes sellised haldusüksuse liigi muutmise soovid emotsionaalse, mitte sisulise taustaga. "Ma arvan, et see teema tuleb lihtsalt põhjalikult läbi mõelda ning pakkuda loomulikult ühetaolist lahendust kõikidele kohalikele omavalitsustele üle Eesti."

Kui Jõhvi liituks näiteks Toilaga, mille üle on nad ka aru pidanud, siis nad saaksid haldusüksuse liiki muuta.

Riigihalduse minister Janek Mäggi

Mäggi sõnul on pikem perspektiiv see, et Eestis tekivad suured maakondlikud kohalikud omavalitsused. "Liitumisi tuleb tulevikus kindlasti veel ette. Aga ma usun küll, et see haldusreformi sisuline jätk peab olema ka kohalike omavalitsuste nimede korrastamine, kui see on vajalik. Ja see korrastamise alus peab olema kohalike omavalitsuste enda initsiatiiv," sõnas ta.  

Jõhvis kestab praegu rahvaküsitlus teemal, kas elanikud soovivad elada Jõhvi vallas või eelistavad, et haldusüksuse liik oleks linn. Praegu on Jõhvi vallasisene linn. Opositsioon on praegust võimuliitu süüdistanud rahvale puru silma ajamises ja öelnud, et vallasisese linnana ei ole Jõhvi kusagile kadunud. Samuti on vallavanem Martin Repinskit süüdistatud küsitluse kattevarjus endale valimiskampaania tegemises. 

Opositsioon süüdistab 

"Sellega minnakse juba täitsa nahaalseks!" rääkis Põhjarannikule eelmisel nädalal reformierakondlasest volikogu liige Aivar Surva, kes pöördus ka erakondade rahastamise järelevalve komisjoni poole. Põhjuseks infoleht, milles kutsuti rahvahääletusel osalema ning kus on vallavanema pöördumine ja suur Repinski pilt. Surva leidis, et kui rahvaküsitluse kutsele olnuks vaja lisada mingit selgitavat teksti, siis poleks olnud mingit põhjust teha seda riigikogusse kandideeriva vallavanema poolt ja panna juurde veel tema suurt pilti. "Tähendusrikas on ka see, et rahvaküsitluse aeg on ebatavaliselt pikk ja see on sätitud just valimiseelsele ajale."  

Repinski kinnitas, et maksis lõpuks infolehtede tegemise ise kinni. "Esialgu oli plaanis, et see raha tuleb valla eelarvest, kuna infoleht oli mõeldud inimeste kutsumiseks rahvaküsitlusel hääletama. Aga pärast ma mõtlesin, et ikkagi on korrektne, kui ma ise selle eest maksan, et ei tekiks kellelgi mingit kahtlust." 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles