"Klassikokkutulek 3" populariseerib Ida-Virut

Teet Korsten
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeval olid filmi "Klassikokkutulek 3: Ristiisad" Jõhvi esilinastusele kogunenud peale filmistaaride ka kohalikud staarid, kes eelmise aasta suve hakul filmi tegemisele nii Kauksis kui ka Illukal igati kaasa aitasid. Ida-Viru tõestas end taas filmisõbraliku maakonnana.
Esmaspäeval olid filmi "Klassikokkutulek 3: Ristiisad" Jõhvi esilinastusele kogunenud peale filmistaaride ka kohalikud staarid, kes eelmise aasta suve hakul filmi tegemisele nii Kauksis kui ka Illukal igati kaasa aitasid. Ida-Viru tõestas end taas filmisõbraliku maakonnana. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kuna menutriloogia "Klassikokkutulek 3: Ristiisad" viimane osa võeti üles Ida-Virumaal − peamiselt Kauksis ja Illukal −, oli eelmisel esmaspäeval Jõhvi kontserdimaja kinos Amadeus aset leidnud kohalik esilinastus ühes filmistaaride, -loojate ja kohalike inimestega, kes filmivõtete kaudu laterna magica´st osa said, eriti pidulik.

Nooruke Britta Merirand, kes oli filmivõtetel vabatahtlik assistent, ütleb, et tegu oli väga huvitava ja kasuliku kogemusega.

"Uhke tunne" 

"Kuna olen ise filmitööstusest huvitatud, oli võtteplatsil vägev olla. Nägin esimest korda, kuidas suur film tegelikkuses valmib. Kõik tiimiliikmed olid väga toredad ja sõbralikud ning see aitas kindlasti tööle kaasa. Kõik nägi ilusal suvepäeval Kauksi rannas nii tore välja. Kui võtteplatsilt lahkusin, öeldi, et ka minu ja teise kohaliku assistendi Kirill Volkovi nimi läheb lõputiitritesse. Seda oli raske uskuda, kuni esilinastusel oma silmaga nägin. Oli uhke tunne. Film oli muidugi väga vinge ja mõistagi naljakas," räägib Merirand.

Filmitegijad otsisidki enne "Klassikokkutuleku" võtteid kohalikke noori filmihuvilisi, keda saaks võtetel kaasata, ning nõnda sattusidki Merirand ja Volkov, kes mõlemad on tegevad Seiklusmaa TV juures, filmi kulisside taha. Praegu õpib Britta Merirand küll Tartu ülikoolis ajalugu, aga ta kandideeris juba Inglismaa filmindusega seotud koolidesse. Neiu arvab, et ta pühendubki filmindusele, sest peab seda oma kireks.

Kauksi tantralaager 

Piia Mändmets, kelle juhitavas Kauksi puhkekülas "Klassikokkutuleku" oluline osa üles võeti, ütles pärast esilinastust, et ka temale oli tegu esimese kokkupuutega n-ö pärisfilmi köögipoolega.

Naine meenutab, et kord helistasid talle filmitegijad ja hiljem käisid mitu korda tulevase võttepaigaga tutvumas. "Esimeste kõnede peale ma seda väga tõsiselt ei võtnud, et nad tulevad. Kui juba kolmandat korda vaatamas käidi, sain aru, et huvi on ikka tõsine ja et meie paik sobib. Võtete ajal oli õhkkond väga professionaalne ja töine − seda oli põnev kõrvalt jälgida. Võtted toimusid ajal, mil päris hooaeg polnud veel alanud, sestap ei seganud need meie tavakliente − arvestati, et võtted oleksid enne jaanipäeva. Ilmad olid juba siis ilusad ja tekkis hirm, et rannas on võtete ajal liiga palju peesitajaid, aga õnneks polnud päris rannailm," räägib Mändmets.

Puhkeküla juht tõdeb, et esimene kokkupuude filmi köögipoolega oli üdini positiivne − eelnevalt lepiti kõiges kokku ja osapooled jäid rahule. "Eks ma esmalt pelgasin, et kuidas ja mis, aga kogemus oli väga tipp-topp. Meie puhkeküla on ekraanil ikka äratuntav ning tore, kui see omakorda meie juurde uusi inimesi toob. Kes meil vähegi käinud on, tunnevad selle koha ära," ütleb Mändmets.

Naine muigab, et kuna filmis näidatakse tantralaagrit, mis toimub Kauksi puhkekülas, võiks nüüd päris tantralaagri korraldada või vähemalt ses filmis tantraguru kehastava Jan Uuspõllu taas külla kutsuda. 

Genka müüb maakonda 

Praegu lapsepuhkusel olev Jõhvi kontserdimaja juht Piia Tamm, kes on ka Eesti esimese maakondliku filmifondi − 2013. aastal loodud Viru filmifondi üks esilekutsujaid, ütleb, et tegu on temale uue ja põneva edulooga.

"Tänu sellele, et filmi "Klassikokkutulek 3" võtted toimusid nii suures mahus Ida-Virumaal, on maakonna ilu taas filmilindile jäädvustatud − st seda tutvustatakse üle Eesti ja väljaspoolgi. Teiseks saime tänu selle filmi tegemisele juurde väga palju fänne. Näiteks filmi üht peaosa mänginud Genka ehk Henry Kõrvits on öelnud, et räägib kõikjal, kui lahe on Ida-Virumaa, ning soovitab meid külastada. Väga loodan, et pärast seda filmi tulevad inimesed julgemalt maakonda avastama," ütleb Tamm.

"Klassikokkutuleku" produtseerinud Taska Film on populaarsete Eesti filmide "Klassikokkutulek" (2016), "Klassikokkutulek 2: Pulmad ja matused" (2018), "Nimed marmortahvlil" (2002), "1944" (2015) ja "Sangarid" (2017) tootjafirma. 

"Klassikokkutulek 3: Ristiisad" jõudis Eesti kinodesse 25. jaanuaril ja siis käis seda kõigest kolme päevaga vaatamas 47 413 inimest. Filmi kassa oli 292 000,82 eurot. Triloogia teist osa käis avanädalavahetusel vaatamas aga kogunisti 49 432 silmapaari, jättes tookord kinokassadesse ligi 300 000 eurot.

Filmi levitab taas Taska Filmi levipartner VaataFilmi, kes on ühtlasi filmistuudiote Paramount ja Universal ametlik esindaja Eestis.

Viru filmifond toetas "Klassikokkutulekut" suisa 25 000 euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles