Larissa Sõdur tähistab isikunäitusega mitut juubelit

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimastel aastatel köidab Larissa Sõdurit eriliselt meri − just sellele teemale on pühendatud suur osa tema juubelinäitusest.
Viimastel aastatel köidab Larissa Sõdurit eriliselt meri − just sellele teemale on pühendatud suur osa tema juubelinäitusest. Foto: Peeter Lilleväli

Kunstnik ja pedagoog Larissa Sõdur tähistab Jõhvi kunstikoolis avatud isikunäitusega "Elu improvisatsioonid" koolis töötatud 30 aastat ja oma elujuubelit.

Tegemist on Larissa Sõduri 50. isikunäitusega. Ekspositsioonis on 54 eri aegadel, erisugustes tehnikates ja žanrites valminud tööd. 

"Siin on nii päris varajasi kui ka täitsa värskeid − viimasel kolmel aastal valminud töid. Mulle meeldib kogu aeg midagi uut katsetada, seepärast leidub siin realistlikke maale, abstraktseid joonistusi, stilisatsioone ja palju muud," rääkis Sõdur.

Mitmekülgne kunstnik

Näitusel väljas olevad tööd on tõepoolest niivõrd erisugused, et kohati on lausa raske uskuda, et need on loonud üks ja sama inimene. Autor kasutab oma ideede jäädvustamiseks erisuguseid vahendeid: söest ja pliiatsist akvarelli ja õlini. Siin on maastikud, natüürmordid, lilled, portreed, loomapildid ja suured meremaalid...

Sõduri sõnul on mereteema teda viimastel aastatel eriliselt haaranud. "Meri ei ole kunagi ühesugune ning tekitab alati inspiratsiooni, olenemata ilmast ja aastaajast," sõnas ta.

Tema kassipildid aga annavad tunnistust armastusest neljajalgsete vastu. "Loomad mulle meeldivad," kinnitas Sõdur. "Kuid olen neid maalinud peamiselt lastele: tegelen juba ligi kaheksa aastat Kohtla-Nõmme lastekodu lastega ja vahel korraldan seal ka näitusi ning neile meeldivad just loomapildid väga." 

Südamelähedane realism

"Larissa on väga mitmeplaaniline ja viljakas kunstnik," iseloomustas Jõhvi kunstikooli direktor Mati Rautso oma kolleegi. "Minu meelest õnnestub tal kõige paremini realistlik žanr − mitte juhuslikult pole realistlikud tööd sel näitusel ülekaalus."

Realistlikud maalid on Larissa Sõduri sõnul lihtsad ja kõigile arusaadavad, abstraktsioonid aga kajastavad peamiselt meeleolumuutusi: rõõmupuhanguid, sügise nukrust, emotsioonide tulva või siis vastupidi rahustavat vaikust... Samas on realistliku maali tegemine tema meelest keerulisem, kuna nõuab suurt põhjalikkust, tähelepanu ja täpsust. Ning peamine − võtab rohkem aega, mida aga õpetajal ju alati napib...

Oma õpilaste üle uhke

Näituse avamisel viibinud külalised laususid kunstnikule ja õpetajale rohkesti häid sõnu. Larissa Sõduri käe all on Jõhvi kunstikooli lõpetanud ligi poolteistsada õpilast, kellest paljud on ühel või teisel moel oma elu kunstiga sidunud. 

"Mõned aastad tagasi tegime statistikat ning selgus, et peaaegu igast kolmandast minu klassis käinud lapsest on saanud professionaal: disainer, arhitekt, kunstnik..." rääkis Sõdur. "Näiteks Sergei Dõdõkin jätkas oma haridusteed Itaalias ning temast sai Hiinas tuntud moedisainer. Žanna Piskarjova saavutas samuti disaineri erialal edu. Kristina Hlebnikova jätkas oma kunstnikuteed Peterburis. Käesoleval õppeaastal astus Moskva disainikooli Daša Bolotova. Neid ei hirmutanud tihe konkursisõel, mis neil selleks läbida tuli. Omal ajal tuli kunstikooli õppima asumiseks samuti konkurss läbida, praegu võetakse kooli kõiki − põhiline, et soovi oleks, püüdlikkusega võib samuti nii mõndagi saavutada. Ma väga loodan, et need, kes mul nimetamata jäid, ei solvu − see nimekiri on tohutult pikk. Kuid kahtlemata olen ma nende kõigi üle siiralt uhke."

"Minu rikkalik praktika on näidanud, et iga laps on andekas, tuleb see anne temas vaid üles leida," lisas Sõdur. "Seepärast püüan ma juba nullkursusel äratada ja säilitada lastes huvi ümbritseva maailma vastu. Nagu seda omal ajal tegid minu pedagoogid Margarita Ostroumova, Aleksander Igonin ja Valve Kütt."

Larissa Sõduri juubelinäitust saab Jõhvi kunstikoolis vaadata 1. märtsini. Tema loomingus on aga alguse saanud uus etapp − ning kahtlemata leidub tal veel palju mõtteid ja ideid, mida ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles