Põhikool võib Sondas asenduda algkooliga

Gerli Romanovitš
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sonda koolis õpib praegu 17 last. Kogukonnaga lepiti juba aastaid tagasi kokku, et põhikool pannakse kinni, kui laste arv kukub alla 20. Uuel õppeaastal on muudatused paratamatud.
Sonda koolis õpib praegu 17 last. Kogukonnaga lepiti juba aastaid tagasi kokku, et põhikool pannakse kinni, kui laste arv kukub alla 20. Uuel õppeaastal on muudatused paratamatud. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Haridusvaldkonna arengukava fookusintervjuud näitasid, et Sonda kogukond on leppinud sellega, et neile jääb põhikooli asemel algkool, ning teisedki kogukonnad saavad aru, et harvendust koolide seas tuleb teha, aga enda omast pole keegi valmis loobuma. 

Lüganuse vald, kes kasutab oma haridusvõrgu arengukava koostamiseks maaülikooli magistrandi abi, on korraldanud kohtumisi kooli töötajate, hoolekogu ja lastevanematega Sondas ning Lüganusel. Vallavanem Andrea Eiche sõnul ei peaks nendel koosolekutel nii palju keskenduma võimalikele koolide sulgemistele, vaid sellele, kuidas pakkuda piirkonnas võimalikult kvaliteetset haridust. 

215 000 puudu 

"Meil on viis kooli kümne kilomeetri raadiuses. Õpetajate palgarahaks peame lisaks leidma igal aastal 215 000 eurot ja sellele meil katet selle aasta eelarves pole," tõdes vallavanem, lisades, et õpetajate palgarahale lisanduvad veel majanduskulud. 

Väike koormus tähendab kokkulaenatud õpetajaid ja hariduse kehvemat kvaliteeti.

Andrea Eiche

Haridusvõrgu reform on Eiche sõnul paratamatu, kuna lapsi sünnib peale vähe: mullu näiteks sündis vallas 50 last, kellest omakorda veidi rohkem kui pooled on venekeelsetest perekondadest. See tähendab, et sisuliselt jääb neljale koolile ühe klassi jagu lapsi, mis tähendab väiksemates koolides liitklasse. "Väike koormus tähendab kokkulaenatud õpetajaid ja hariduse kehvemat kvaliteeti," tõdes ta.

Praegu on valla koolidest suurim Kiviõli 1. keskkool, teisel kohal on 250 lapsega Kiviõli vene kool. Lüganuse koolis on 68, Maidlas 38 ja Sondas 17 last.  

Just hea kvaliteediga hariduse, tugeva huvihariduse ja gümnaasiumiastme säilitamine piirkonnas võiksid olla kolm märksõna, mille saavutamiseks uute suundade andmine peaks olema arengukava sisu. 

Arengukava sulges Sonda kooli aasta tagasi

Esimesel kohtumisel Sonda koolis meenutas Eiche, et tegelikult nägi Sonda valla arengukava, mille koostamisse aktiivselt kogukonda kaasati, et kool suletakse, kui õpilaste arv seal langeb alla 20. Väiksem oli kool juba möödunud õppeaastal, kuid siis olid omavalitsused värskelt ühinenud ning otsustamine lükkus edasi. Nüüd minnakse märtsis volikokku ettepanekuga muuta Sonda kool esialgu algkooliks. 

Eiche sõnul on lastevanemad selle võimalusega arvestanud ja leppinud ning koosolekul suurt vastuseisu sellele ideele polnud. Küll võib mõjutada otsus algkooli jäävate laste arvu, sest need pered, kus suuremad lapsed peavad kooli vahetama, võivad otsustada ka väiksemad siis kohe teise kooli saata. 

Küsimusele, millised koolid Lüganuse vallas võiks sulgeda, leidsid Sonda õpetajad ja lastevanemad, et see võiks olla vene kool. Seevastu Lüganusel leiti, et vene kool peaks jääma, ehkki ühe variandina tasuks kaaluda selle liitmist Kiviõli 1. keskkooliga. 

Üks väikekool peaks jääma

Üks mõte, mis Lüganusel läbi käis, oli see, et Kiviõli kaks kooli võiksid jääda, aga nende kõrval peaks olema üks väikekool, milleks oma asukoha ja hoone poolest sobiks Lüganuse. Lüganuse kool on esimese vabariigi ajal ehitatud koolimaja. Kooli traditsioonid on 325 aastat vanad. Kogukonna hinnangul oleks näiteks Maidla mõisale kergem muud funktsiooni leida kui Lüganuse koolimajale. 

Ehkki kõik kohalviibinud hindavad Lüganuse kooli klasside väiksust, tõdesid mitmedki õpetajad, et tegelikult võiks klassis olla vähemalt kümme last. Lüganuse koolis on klasse, kus lapsi on neli, viis või kuus. Samas liitklasse seal ei ole. Kogukond loodab, et juhul kui teised väikekoolid sulgeda, võiks just nende arvelt Lüganuse kooli õpilaste arv uuesti kasvama hakata. 

Suurima puudusena tõid lastevanemad välja huviringide ja trennide vähesuse. Viimast on väikese kooli baasilt aga keeruline korraldada, tõdesid nii lastevanemad kui ka õpetajad. See on miinus ka Sonda kooli puhul. 

Millised muudatused tulevad, pole veel selge

Kas lisaks sellele, et Sonda kooli jääb järgmisel õppeaastal alles ainult alus- ja algkoolihariduse andmine, tuleb märtsi volikokku otsustamisele teisigi koole puudutavaid küsimusi, Eiche veel öelda ei osanud. Magistritöö, millest saadakse sisend arengukavale, kindlasti selleks ajaks valmis ei saa. Osa tööst siiski valmib ning annab mingi pildi. 

Enne seda tuleb korraldada kohtumised veel nii Maidla koolis kui ka kahes Kiviõli koolis. Millal seal koosolekud toimuvad, pole veel paigas. Kui ajad selgeks saavad, pannakse info üles valla kodulehele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles