Narva-Jõesuu volikogu juhtidele makstavaid hüvitisi tahetakse koomale tõmmata

Ilja Smirnov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veikko Luhalaid.
Veikko Luhalaid. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva-Jõesuu linnavolikogu kaalub ettepanekut vähendada volikogu esimehele ja aseesimehele iga kuu väljamakstavate hüvitiste summasid. Üleüldse kulgeb omavalitsuse selle aasta eelarve menetlemine väga pingeliselt.

Ettepaneku volikogu esimehele ja aseesimehele makstavaid hüvitisi käesoleva aasta märtsist kärpida tegi volikogu liige Heiki Luts. Kuluaarides kõlab ka ettepanek volikogu teist aseesimeest tulevikus enam mitte valida.

"Vaivara valla ja Narva-Jõesuu linna ühinemisel on valitsemiskulud oluliselt suurenenud ning see on Narva-Jõesuu linna eelarve ebaproportsionaalselt tasakaalust välja viinud," selgitas Luts.

Narva-Jõesuu linna eelarve on ebaproportsionaalselt tasakaalust välja viidud.

Heiki Luts

Volikogu esimehele makstavat igakuist hüvitist soovitakse vähendada 2000 eurolt 1700-le, aseesimehe puhul 700 eurolt 400-le.

Hääletus toob selgust

Narva-Jõesuu linnavolikogu esimehe Veikko Luhalaiu kinnitusel läheb asjakohane eelnõu hääletamisele 27. veebruari istungil. Volikogu esimees ja aseesimees hääletusest osa ei võta.

Luhalaid väljendas lootust, et talle makstava hüvitise vähendamine töö kvaliteeti mõjutama ei hakka, ent lisas, et psühholoogilises mõttes suhtuks ilmselt iga inimene säärasesse signaali kui karistusse.

Kui suurt toetust nimetatud eelnõu saadikute seas pälvib, ei ole esialgu teada, kuid näiteks volikogusse kuuluv Tatjana Pagajeva sõnas, et hääletab selle poolt.

"Mina olen nende hüvitiste vähendamise poolt, sest linnavolikogule tehtavad kulutused on Narva-Jõesuus suured. Ma hääletasin nende kulutuste vastu juba 2017. aastal ning hääletan nende vastu vastu ka nüüd," kommenteeris ta. 

Tuleb kokku hoida

Veikko Luhalaiu sõnul tehti volikogu juhtidele makstavate hüvitiste vähendamise ettepanek poliitilistel kaalutlustel. Viimased on tingitud omavalitsuse probleemidest seoses linnale kuuluva ASi KA Vaiko ligi miljoni euro suuruse võlaga Sinimäe kooli ehitajatele − selle tasumiseks eraldati linnaeelarvest ligi pool miljonit eurot. 

"Kogu seda summat hüvitiste kärpimine muidugi ei kata, ent osa sellest saaks makstud küll," sõnas Luhalaid.

Tatjana Pagajeva sõnul on ettepanek linnavolikogu kulutusi vähendada loogiline samm.

"300 eurot pluss 300 eurot pluss veel 700 eurot, kui volikogu teist aseesimeest tulevikus enam ei valita, teeb kokku 1300 eurot − maksud veel lisaks. Korrutame selle 12 kuuga ning saame kokku üsnagi arvestatava summa. Selle raha võiks kulutada näiteks meie muusikakooli õpetajate madalate palkade tõstmiseks," sõnas ta.

Veikko Luhalaid on mõnevõrra teistsugusel arvamusel.

"Kui me vaatame 7-8 miljoni euro suurust eelarvet tervikuna, siis ehk ei tundu iga kuu makstava 300 euro küsimus kuigi oluline. Ehkki poliitilises mõttes võib muidugi öelda, et vähendame palkasid ning anname selle raha näiteks lastele ja pensionäridele. Ent kui vaadata laiemas plaanis, siis praegu valitsevad meie saadikute vahel lahkhelid sellesama Vaiko pärast. Aga kui aus olla, siis on tegemist tõepoolest väga keerulise küsimusega."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles