Noorte kunstnike eredad mälestused Eesti juubeliaastast galeriis Ruut

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Kippari võidutöö.
Ott Kippari võidutöö. Foto: Peeter Lilleväli

Kohtla-Järve kunstide kooli galeriis Ruut toimus joonistusvõistluse "Mina ja minu maailm 2019" võitjate pidulik autasustamine. Seekord pidid osavõtjad fantaseerima teemal "Minu eredad mälestused Eestis". Teine edukas konkurss kinnitab, et möödunud aastal Eesti Vabariigi 100 aasta juubeli puhul ellu viidud ideest on saamas Kohtla-Järvel uus ilus traditsioon. 

Et mullu toimunud esimene joonistusvõistlus ületas linna piirid, otsustas korraldajate meeskond oma algatust edasi viia. Ning kuna Eesti Vabariigi juubeli tähistamine kestab samuti edasi, valisid nad teemaks «Minu eredad mälestused Eestis» − aasta jooksul on ju olnud rohkesti üritusi, kohtumisi ja eredaid hetki, mida oma joonistustel kujutada...

Galeriis Ruut 14. veebruaril avatud kokkuvõttenäitus on kunstide kooli kingitus Eesti Vabariigi sünnipäevaks.

Võistlustöid üle saja

Võistlusele laekus 122 tööd kahest Kohtla-Järve koolist, Kiviõlist ja Tapalt. Arvult oli töid rohkem kui eelmisel aastal, ehkki osa võtnud koole oli nimekirjas mullusest ühe võrra vähem.

Näitus kinnitab, et peale on kasvamas andekas kunstnike põlvkond.

Aarne Hanni

«Väga huvitav on neid töid vaadelda: saab selgeks, mis seob laste mõtteid Eestiga,» arutles Ahtme kunstide kooli kunstiosakonna juhataja Aarne Hanni. «Mõne töö puhul pole esmapilgul ehk aru saada, miks on noor kunstnik pööranud tähelepanu just sellele või teisele objektile või maastikule, ent kuna igal joonistusel on juures kirjeldus, saab pilt kohe selgemaks. On näha, mis lapsi köidab ja neile oluline on ning mis neil hinges valitseb. Nendelt piltidelt on näha, et meil on peale kasvamas mõtlev ja andekas kunstnike põlvkond.»

Joonistusvõistluse võitjad

10-12aastased:

Amalia Mišina (Kiviõli, õp. Aivar Rihkrand) 

Sofia Germ (K-Järve, õp. Olga Žarkova)

13-15aastased:

Ilona Pšenitšnaja (Tapa, õp. Liina Kald) 

Anastassija Kuzmina (Kiviõli, õp. Aivar Rihkrand)

16-18aastased:

Ott Kippar (Tapa, õp. Liina Kald)

Pedagoogid tundsid näituse avamisel rõõmu, et konkursist on saamast traditsioon. Esiteks sellepärast, et häid konkursse pole kunagi liiga palju. Teiseks aga on see õpilastele väljakutse, põhjus mõtiskleda ja teha rohkem, kui nad koolitundide raames tavaliselt teevad.

Ka žüriiliikmetel oli huvitav

Vahtra loomekeskuses tegutseva tarbekunstistuudio juhataja Jurate Kastritskaja ütles võistlusest kokkuvõtteid tehes, et võttis žürii tööst osa suurima heameelega.

«Tegime valikut koos kunstnike Aivar Rihkranna ja Jevgeni Kolpakoviga. Kui vanemas vanuserühmas sai meie eelistus kindlaks kohe − kõigi südamed võitis Tapalt pärit Ott Kippari laevaga kollaaž, mille tegemisel oli kasutatud erisuguseid tehnikaid graafikast aplikatsioonini −, siis keskmises ja nooremas vanuserühmas oli valikut teha raskem, kuna tööd olid enam-vähem ühesugused. Ent esikohal on siiski idee, kunstiline taju ja teostus. Mulle meeldis, et joonistustel on kajastatud erisuguseid sündmusi, muusikuid, laulu- ja tantsupidu, väga palju loodust... Hinge läks Saaremaa meteoriidikraater − on näha, et autorit on see idee tugevalt köitnud.»

Jevgeni Kolpakov lisas, et temale tundus valiku tegemine tänavu mullusest lihtsam − žüriiliikmete arvamused langesid paljuski ühte. Ehkki vaielda tuli samuti üksjagu − igal kunstnikul on ju oma iseloom, kogemus ja maailmataju.

«Laste töid on alati raskem hinnata, sest vanemad on paremini ette valmistatud,» arutles ta. «Kuid on näha, et pingutanud on kõik.»

Kohtla-Järve kunstide kooli direktori Anne Mihklepa sõnul saab see traditsioon jätku ning pole välistatud, et tulevikus kasvab nende algatusest üle-eestiline ja võib-olla isegi rahvusvaheline võistlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles