Narva moeetendusel kohtuvad eri kunstiliigid

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäeva kunstniku maalide ja moekunstniku kleitide ainulaadne ning kordumatu kooskõla: stiil, harmoonia, väljapeetus, esteetika, rafineeritus, renessanss.
Tänapäeva kunstniku maalide ja moekunstniku kleitide ainulaadne ning kordumatu kooskõla: stiil, harmoonia, väljapeetus, esteetika, rafineeritus, renessanss. Foto: Erakogu

8. märtsil toimub Tartu ülikooli Narva kolledžis ainulaadne festival, kus esitletakse Ida-Viru kunstniku Eduard Zentšiku ja Tallinna disaineri Diana Denissova ühistööna valminud kunstiprojekti "The Soul of a Woman" ("Naise hing"). 

Maali- ja moekunstniku ühisprojektis on ühendatud mitu kunstiliiki: maalikunst, mood, muusika, fotograafia, kinokunst... Tegemist on pikaajalise ja rahvusvahelise projektiga, mis saab alguse Narvas ning jätkub Tallinnas, teistes Eesti linnades ning seejärel ka välismaal: Helsingis, Riias, Londonis, Peterburis ja mujal. Külalisi ootavad ees tantsuetendus ja teatraalne moesõu, valgusefektid ning videoinstallatsioonid. 

Moeetenduse keskne sündmus on eksklusiivne moeetendus, millel esitletakse Diana Denissova autorikleite, mis on loodud Eduard Zentšiku maalide kandmisega kangale. Samal päeval toimub Zentšiku isikunäituse avamine ja temast loodud filmi esitlus.

Tahan, et mu lemmikmaalid minu loodud kleitidel edasi elaksid.

Diana Denissova

Diana Denissova on Venemaal sündinud disainer, kes alates 1987. aastast elab ja töötab Tallinnas. Denissova on Eesti disainerite liidu liige ning tema stiili iseloomustab kõiki vanuseid ühendav naiselik romantilisus ja elegantsus.

Sel korral on Denissovat inspireerinud viljaka ja mitmekülgse Sillamäe kunstniku Eduard Zentšiku tööd.

Naiselikkus ja õrnus

"Mulle meeldivad Eduardi naisi kujutavad maalid väga," rääkis Diana Denissova. "Seepärast ei saanud ma tema pakkumisest ühine kunsti- ja moesõu korraldada ära öelda, seda enam, et naise teema on ka mulle endale hingelähedane. Kleite luues ma moesuundadele ei mõtle, vaid teen nii, nagu tunnen. Minu eesmärk on just naiselikkus: isegi kui meil on jalas lõhkised teksad ja rohmakad saapad, tunneme me end ikka väikeste printsessidena. Õrn, haavatav hing on sügaval peidus, kuid tahaks seda veidikegi väljapoole tuua ja teistega jagada."

Denissova loodab, et seda kollektsiooni ootab ees pikk eluiga, sest kavas on mitte lihtsalt moesõu, vaid performance, etendus. Ning ehkki kollektsioon võib ajas muutuda, jääb selle sisu ikka samaks.

"Mul on olnud õnne teha koostööd Vene draamateatriga ning tänu sellele olen saanud sukelduda lava telgitagustesse, tunda end osana teatrimaailmast. See on mulle uute ideede elluviimisel ja kunstifestivali korraldamisel kahtlemata suureks abiks olnud. Praegu on mul kollektsioonis 20 disainerikleiti. Seda on minu puhul väga vähe, kuid eks see kogu kasvab tulevikus edasi," rääkis Denissova.

"Eduard Zentšikul on suur maalikogu, kuid oma kleitide jaoks maale välja valida polnud mul raske: ma olen selle andeka kunstniku töödega juba ammu tuttav ning mul on ka oma lemmikmaalid. Neid on palju ning kuna ma neid kõiki enda juures kodus üles riputada ei saa, siis elagu need edasi minu kleitidel."

Näitus ja film

Festivali alguses avatakse Eduard Zentšiku isikunäitus, mida saab Narva kolledži galeriis vaadata 8. aprillini. Lõpetuseks aga näevad külalised Zentšikust kõnelevat 45minutilist dokumentaalfilmi, mille autor on Oleg Bessedin ning milles on kasutatud kunstniku enda video- ja fotomaterjale.

Kunstifestivali saadab spetsiaalselt selle sõu jaoks loodud elav muusika, mida esitab Londoni laulja Jordan Jackson.

Üritust aitab ellu viia reklaamiagentuur Lynx Maker Jelena Kivistiku juhendamisel. Kivistiku sõnul on neil ka heategevuslik eemärk: kunstifestival toetab Narva erivajadustega laste keskust Matveika. Kuna tegemist on tasuta üritusega, võib iga külaline anda oma panuse erivajadustega laste toetuseks, kes valmistuvad 20. ja 21. mail Sotšis toimuva rahvusvahelise konkursi "Inclusive dance" valikvooruks.

AJAKAVA

16.30 Eduard Zentšiku isikunäituse avamine.

17.30 kontsert "Jordan Jackson ja sõbrad".

18.30 Diana Denissova moeetendus.

19.00 Eduard Zentšikust kõneleva filmi esitlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles