Kohtla-Järve lugemissaalis näeb rahvarõivais nukke

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heli Männi kogutud rahvarõivais suveniirnukud tutvustavad eri rahvaste traditsioone.
Heli Männi kogutud rahvarõivais suveniirnukud tutvustavad eri rahvaste traditsioone. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kohtla-Järve keskraamatukogu lugemissaalis avati Kiviõli kollektsionääri Heli Männi rahvarõivastes nukkude näitus. 

Esimest korda tutvusid Kohtla-Järve raamatukogu külastajad Heli Männi ja tema nukkude kollektsiooniga möödunud sügisel, kui ta tutvustas seal oma muinasjutukangelaste ja multifilmitegelaste kogu, mis vaimustas nii lapsi kui ka täiskasvanuid. Lugemissaali juhataja Larissa Ladanjuk on rõõmus, et Mänd nõustus nendega ka edaspidi koostööd tegema, seda enam, et eksponaate on tal küllaga, nii et neist piisaks ka rohkem kui ühe teemanäituse avamiseks.

Uut kohtumist ei tulnudki kaua oodata ning kollektsionäär tõi siia oma uue nukukogu. Ekspositsioon kannab nime "Rahvariietes nukud Eestist Siberini", kuid väljas olevate nukkude geograafia on tegelikult tunduvalt laiem − siin on ka teiste riikide, näiteks India esindajaid.

Näitusel olevaid nukke kokku lugeda oleks keeruline − isegi põgus pilguheit kinnitab, et neid on siin mitusada. Seetõttu tuleks näitusega tutvumiseks aega varuda. Plastmassist ja riidest, õlgedest ja kummist, puust ja tselluloidist, isegi paberist ja savist − eri aegadel on tehased ja nukumeistrid valmistanud kõige erisugusematest materjalidest suveniirnukke ning tänu Heli Männile saab nendega nüüd tutvuda ka pealekasvav põlvkond.

Täiskasvanud saavad näitusel oma lapsepõlve meenutada, sest kindlasti olid paljudel neist omal ajal samasugused nukud. Rahvarõivastes suveniirnukke tootis teiste seas ka plastmasstoodete vabrik Salvo − Heli Männil on rohkelt näidiseid.

Enim tähelepanu köidavad näitusel "külalised möödunud sajandist", kelle vanus ulatub juba kaugelt üle 50 aasta − selliseid kohtab praegu ehk vaid muuseumides. Kuid peamised on selles ekspositsioonis siiski rõivad, mis jutustavad väga palju eri rahvaste kultuuridest, traditsioonidest ja tavadest.

Ka raamatukogu töötajad on valmis omalt poolt panustama ning otsima juurde asjakohast kirjandust ja muid materjale.

Nukunäitust saab lugemissaalis vaadata 15. märtsini. Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles