Vaba Lava Narva teatrikeskuses etendub reaalsetel faktidel põhinev lavastus

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julia Augil tuli Eesti kodakondsuse säilitamiseks kõvasti võidelda ning selle tõttu üleelatu ärgitas teda oma lavastust looma.
Julia Augil tuli Eesti kodakondsuse säilitamiseks kõvasti võidelda ning selle tõttu üleelatu ärgitas teda oma lavastust looma. Foto: Vaba lava

10. märtsil esietendub Vaba Lava Narva teatrikeskuses Julia Augi (Venemaa) lavastus "Minu eesti vanaema", mis kõneleb identiteedist ning kodumaa kaotamisest ja leidmisest. Lavastus valmib teatri R.A.A.A.M. ja Vaba Lava koostöös, osades on tuntud eesti näitlejad Gert Raudsep, Mirtel Pohla, Jaak Prints, Ülle Kaljuste, Laura Kukk. 

"Minu eesti vanaema" lavastaja Julia Aug käis oma kodakondsuse säilitamiseks Eestis seitsme aasta jooksul − 2010-2017 − kohtute vahet. Kodakondsus, nagu ta ise arvas, oli tal alati sünni järgi olemas olnud, kuna tema vanaisa Oskar Aug ja vanaema Ksenia Klettenberg olid sõjaeelse Eesti Vabariigi kodanikud. Kuid selgus, et kord oli Julia Aug Eesti kodanik ja siis jälle mitte − üks kohtunik kinnitas kodakondsuse ning teine võttis selle taas ära. Vaatamata sellele, et Julia Augi advokaat leidis arhiivist dokumendid, mille järgi Oskar Aug sai Eesti kodakondsuse 1918. aastal, uuendas politsei- ja piirivalveamet kohtuprotsessi mitmel korral.

Palju tolmuseid pabereid, pleekinud tõendeid ja protokolle, mille taga on inimeste elud. Otsekui imedena ilmuvad välja haruldased säilinud fotod. Nendele dokumentidele toetudes sündis Julial sisemine dialoog oma vanaemaga. Vanaemaga, kellega ta isa sõnul ja ka fotode järgi on väga sarnane. Vanaema suri siis, kui Julia oli kaheksa-aastane. Enne seda jõudis ta Juliat palju õpetada. 

Kogu oma elu, alates lapseeast, on Julia oma vanaemaga sisemist dialoogi pidanud. Just sellest dialoogist, saatusest, fotode põhjal ärganud meenutustest, müütidest, kuivadest arhiivipaberitest, hüpleva käekirjaga tehtud märkmetest ja mälestustest on tekkinud Julial soov rääkida ühe inimese elust, kes armastab, unistab, elab… Julia Augi vanaema on see tugev niit, mis seob Juliat oma kodu, Eestiga. 

"Minu eesti vanaema" on dokumentaallavastus, mis põhineb reaalsetel sündmustel, lugudel, faktidel. Julia meenutab Narvas veedetud lapsepõlve ning oma vanaema õpetussõnu.  

Julia Aug on eesti päritolu vene näitleja ja lavastaja. Ta on sündinud Leningradis, lõpetanud Leningradi teatri-, muusika- ja kinoinstituudi näitlejana, Moskvas GITISe lavastajana (kiitusega) ning õppinud kõrgematel stsenaristide ja lavastajate kursustel. Ta on mänginud rohkem kui 40 filmis ning pälvinud rohkelt auhindu nii lavastaja kui ka näitlejana. 

Etendus "Minu Eesti vanaema" on eesti keeles, venekeelsete subtiitritega. Lavastus esietendub Vaba Lava Narva teatrikeskuses 10. märtsil kell 17. Etendust saab Narvas vaadata ka 11. ja 12. märtsil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles