Ida-Virumaa kooliteatrite festival on tegemas rekordit

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järve vene gümnaasiumi kooliteater esitleb teisipäeval oma uut etendust "В мире животных и людей", mis esietendus 5. märtsil Kohtla-Järve kultuurikeskuses ning pälvis rohkesti positiivset vastukaja.
Järve vene gümnaasiumi kooliteater esitleb teisipäeval oma uut etendust "В мире животных и людей", mis esietendus 5. märtsil Kohtla-Järve kultuurikeskuses ning pälvis rohkesti positiivset vastukaja. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

18.-20. märtsini astub Jõhvi kontserdimaja lavale ligi kolmsada noort näitlejat. 

Rahvusvahelist teatripäeva tähistatakse küll 27. märtsil, ent teatrile pühendatud üritused toimuvad juba kuu algusest peale. Muu hulgas ka traditsiooniline Ida-Virumaa kooliteatrite festival, mis meelitab sadu teatrihuvilisi nii lavale kui ka vaatesaali juba mitukümmend aastat.

Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse direktor ning festivali koordinaator Anne Uttendorf ütles, et kooliteatrite festivali on spetsiaalselt hakatud korraldama õppetöö ajal, ehkki koolivaheaeg pole enam mägede taga.

"Praktika on näidanud, et see on parim variant, sest nõnda tuleb kohale rohkem publikut − see on näitlejatele oluline. Enamasti vabastavad koolid noored näitlejad tundidest, asjast huvitatud lapsi on aga tervete klasside kaupa kohale tuua ju lihtsam. Teater pole ju mitte lihtsalt põnev vaatemäng, vaid ka kasvatusprotsessi tähtis osa. Mitte kõikidel vanematel ei ole võimalust päeval lastega etendusele tulla, koolid aga korraldavad selliseid teatriskäike ning meil on välja kujunenud isegi alaline publik. Näiteks alati käivad kohal Tammiku põhikooli, Ahtme gümnaasiumi ning vene põhikooli õpilased ja õpetajad, väga aktiivne publik on ka Järve vene gümnaasiumil. Selge on see, et Narvast ja mujalt maakonnast on keerulisem kohale tulla, ent tullakse sealtki."

Meil on uute osalejate üle hea meel ning ootame väga ka publikut.

Anne Uttendorf

Pikad ja sisutihedad päevad

Tänavune kooliteatrite festival on tegemas rekordit: osalejate nimekirjas on ligi 20 loomekollektiivi Narvast, Sillamäelt, Jõhvist, Kohtla-Järvelt, Illukalt ja Mäetaguselt. Kavas on ka festivali ajaloos suurim arv etendusi: 30. Kõige rohkem lavastusi − viis − toob kaasa Narva teatristuudio 16. Tuba. Kuus etendust on eesti keeles.

Seetõttu kujunevad festivalipäevad väga pikaks: kokkuvõtete tegemine on kahel esimesel päeval kavas hilisõhtul − pärast kella 21. Kerge ei saa olema ka hindajatel: žürii koosseis muutub iga päev, sest elukutselised näitlejad ja lavastajad on hõivatud inimesed. Sellest hoolimata on näitlejad Jelena Vaher ja Jekaterina Novosjolova valmis festivalile kolm päeva pühendama. Lavastusi nõustusid hindama ka Vanemuise näitleja Kärt Tammjärv, Endla teatri lavastaja Laura Jaanhold ja Iisaku rahvamaja juhataja Merle Pikhof.

Festival algab esmaspäeval, 18. märtsil kell 9.25 keskmise vanuseastme etendustega. Traditsioonilise teatrimaratoni avavad Urmas Laada kasvandikud Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse teatritrupist Eksprompt, kes esitavad 30minutilise etenduse "Матиус и матильда". Päeva lõpetab Kiikla rahvamaja näiteringi lavastus "Nukatuka metsarahvas". Kokku saab sel päeval Jõhvi kontserdimaja kammer- ja suures saalis vaadata 15 etendust.

Teisipäev on vanema vanuseastme näitlejate päralt. Päeva alustab taas Eksprompt etendusega "Осенняя соната" ning lõpetab Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse noorteteater P.S. etendusega "Убийство по ошибке". Kokku on sel päeval kavas kümme etendust. Ehkki väga pikki etendusi korraldajate sõnul seekord ei ole − kõik kollektiivid on ette valmistanud 40-70 minutit kestvad lavastused −, tõotab seegi päev sisutihe tulla. Kokkuvõtete tegemine ja autasustamistseremoonia on kavas kell 21.30.

Festivali viimasel päeval astuvad traditsiooniliselt üles kõige nooremad osalejad − 1.-4. klasside õpilased. Esimestena tulevad kell 10.10 lavale Piia Otti kasvandikud Illuka koolist, kes esitavad 40minutilise etenduse "Vintsel-vantsel vanaema". Päeva lõpetab Kohtla-Järve koolinoorte loomemaja näiteringi Šanss kasvandike lõbus muinasjutt "Заяц с чудесными ушами". Kokku on sel päeval kavas kuus etendust. Kokkuvõtteid tehakse kell 14.45.

Rõõmustavad uute tulijate üle

Anne Uttendorf märkis, et tänavune kooliteatrite festival ei erine oma vormilt eelmistest ning kõik traditsioonid on jäänud endisteks, ent sisu on alati uus ja alati võib laval üllatusi oodata. Eriti hea meel on tal uute tulijate üle: esimest korda võtavad festivalist keskmises ja nooremas vanuserühmas osa slaavi põhikooli, Illuka kooli ja Ahtme gümnaasiumi noored näitlejad.

"Meil on uute osalejate üle hea meel ning ootame väga ka publikut," sõnas Uttendorf. "Festivali kavaga saab lähemalt tutvuda Jõhvi kultuuri- ja huvikeskuse kodulehel www.huvikeskus.info."

Sissepääs kõikidele kavas olevatele etendustele on tasuta.

Parimad etendused võtavad osa üleriigilisest kooliteatrite festivalist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles