Goltsman Ballet tuleb Narva tantsulise malemuinasjutuga

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Goltsman Ballet
Goltsman Ballet Foto: Tantsuline malemuinasjutt "Seiklus malemaailmas" rändab mööda Eestit ringi.

Pühapäeval, 17. märtsil kell 17 saab Narva kultuurimajas Rugodiv vaadata pealinna tantsuteatri Goltsman Ballet muinasjutulist tantsulavastust "Seiklus malemaailmas". 

Lavastus valmis rohkem kui kaks aastat tagasi ning pühendati maailmakuulsa Eesti maletaja Paul Kerese 100. sünniaastapäevale. Goltsman Balleti kunstilise juhi Maria Goltsmani sõnul on neil siiralt hea meel, et neil on nüüd võimalus näidata seda lavastust ka kuulsa malemeistri sünnilinnas. 

"Male on mäng, mis õpetab kannatlikkust ning oskust planeerida ja olla viisakas vastane. See on kui teekond muinasjutulisse maailma, milles kehtivad oma ranged reeglid ning kus iga samm võib tuua nii võidu kui ka kaotuse," ütles Maria Goltsman enne esietendust.

"2016. aastal tähistatud Paul Kerese juubel innustas meid sooritama seda põnevat ja haaravat reisi malemaailma. Meie produtsent Aleksandr Goltsman ja tema poeg Mihhael lõid libreto ning mina koreograafia. Muusika autor on tuntud Eesti helilooja, vene filharmooniaühingu esimees ja kunstiline juht, pedagoog ning lihtsalt asjahuviline inimene Vladimir Ignatov. Meie näitlejad töötasid selle lavastuse kallal suure õhinaga," rääkis Goltsman.

Lavastuse esietendus toimus Kumu kunstimuuseumi saalis ning kahe aasta jooksul on seda näidatud peale pealinna ka paljudes teistes paikades üle Eesti. 2017. aastal avati selle etendusega Kohtla-Järve kiirmale juubeliturniir. Tantsuline maleetendus on kõikjal soojalt vastu võetud ning nüüd lõpuks saab seda vaadata ka Paul Kerese sünnilinnas.

2012. aastal Tallinnas asutatud projektiteater Goltsman Ballet tegeleb nüüdisaegse tantsu, balleti ja füüsilise teatri valdkonnas. Etenduses "Seiklus malemaailmas" teevad kaasa Pärli Karmela Parras, Märt Agu, Maria Goltsman, Mehis Saaber, Heili Parras, Irina Fjodorova ning Goltsman Ballet Studio õpilased.

Intrigeeriv süžee

Ballisaalis toimuvad suured pidustused: Valgete Malendite kuningas tähistab oma suurt võitu Mustade üle. Pidu, mis tiirleb kuninga krooni ümber, saadavad tants ja muusika ning kõik osalejad tantsivad, kummardades kuninga ees austuse ja lugupidamisega. Täiesti ootamatult aga ilmub ballile Mustade Malendite kuninganna ning tekitades suure segaduse, varastab krooni. Ent üks Väike Ettur jõuab end ära peita, kui Must Kuninganna saali ilmub, ning nüüd on tema ainuke, kes oma Valgete Malendite Maa päästa saab.

Etenduse pääse maksab 8-12 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles