"Viru ooper" täieneb muusikalise teatrikunsti konkursiga

Irina Kiviselg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva koorikooli duett Darja Gusseinova ja Viktoria Lõkova pälvis mullu ooperikonkursi peaauhinna.
Narva koorikooli duett Darja Gusseinova ja Viktoria Lõkova pälvis mullu ooperikonkursi peaauhinna. Foto: Jevgeni Kapov

26.-30. märtsini toimub Kohtla-Järve kultuurikeskuses XIV rahvusvaheline laste ja noorte akadeemilise vokaali konkurss "Viru ooper". Sel korral saavad vaatajad uuendusena näha ka muusikalisi teatrietendusi.

Vokaalikonkursil astuvad üles 9-20aastased lauljad. Sel korral oodatakse Kohtla-Järvele üle 80 osavõtja Eestist, Venemaalt, Valgevenest, Udmurtiast, Lätist ja Leedust. Konkursile on end registreerinud 43 solisti, kaks duetti ja üks ansambel.

Kahjuks on Eestist osavõtjaid sel korral varasemast vähem: vaid kaks vokalisti Narvast ja üks Tallinnast. Korraldajate sõnul ei ole selle põhjuseks mitte vähenenud huvi konkursi vastu, vaid see, et praegu käib Eestis aktiivne ettevalmistus juubelilaulupeoks, kõikjal toimuvad proovid ja valikuvoorud ning paljud pedagoogid ja lapsed on seetõttu hõivatud.

"See-eest on väliskülalisi tavalisest rohkem," sõnas Kohtla-Järve kultuurikeskuse poolne konkursi koordinaator Tatjana Ivanova. "Esimest korda ootame vokaliste Nižni Tagilist. Peale uurallaste esindavad Venemaad moskvalased, kes tulevad kohale Lõtkarinost. Üsna suurt delegatsiooni on oodata ka Valgevenest: Maladzetšnast ja Magiljovist tuleb 20 inimest. Osavõtjaid ootame ka Lätist ja Leedust: Riiast ja Klaipedast."

Kaks muusikaetendust ja žüriid

Peale traditsioonilise vokaalikonkursi toimub kultuurikeskuse laval tänavu ka I rahvusvaheline muusikalise teatrikunsti konkurss. Esimesel korral oodatakse sellel osalema kahte loomekollektiivi: Tallinnast tulevad Olga Bunderi juhendatava vene romansi klubi esindajad, Moskvast aga Šaljapini-nimelise kooli kollektiiv. Kokku ligi 30 noort artisti.

Kuni pool tundi kestvaid muusikalisi etendusi näidatakse neljapäeval pärast vokaalikonkursi teise vooru lõppu.

Andekaid noori lauljaid hakkab hindama kaks autoriteetset žüriid, kuhu kuuluvad Moskva pedagoog ja kontsertmeister Siiri Nieländer, Pomorski riikliku filharmoonia kontsertmeister Olga Goldobina, Venemaa teeneline kunstnik, Pomorski riikliku filharmoonia solist, Lomonossovi-nimelise instituudi professor Igor Perfiljev, Tallinna vene romansi klubi president Edita Krilaviciene, Moskva oblasti Lõtkarino linna muusikakooli pedagoogid Irina ja Sergei Zaitsev, Udmurtia teeneline näitleja Olga Sosnovskaja jt. Vokaalikonkursi žüriid juhib konkursi peakorraldaja Olga Bunder.

Konkursi avakontsert, kus traditsiooniliselt astuvad üles žüriiliikmed ja varasemate konkursside laureaadid, toimub teisipäeval, 26. märtsil kell 18. Lõppkontsert on 30. märtsil kell 12 ning seal saab kuulata tänavusi paremaid lauljaid.

Publikule on sissepääs tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles