Repinski: "Oleme Voronoviga poliitikast palju filosofeerinud" (6)

Erik Gamzejev
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
See foto pärineb eelmise aasta septembris ühel laupäeva hommikul Jõhvi restoranis Wironia toimunud teejoomisest. Martin Repinski on mõned kuud varem saanud Jõhvi vallavanemaks. Aleksei Voronov on mõned nädalad varem astunud koos oma toetajatega Narva volikogus välja Keskerakonnast ja moodustanud tänini piirilinnas võimul oleva valimisliidu Kodulinn Narva.
See foto pärineb eelmise aasta septembris ühel laupäeva hommikul Jõhvi restoranis Wironia toimunud teejoomisest. Martin Repinski on mõned kuud varem saanud Jõhvi vallavanemaks. Aleksei Voronov on mõned nädalad varem astunud koos oma toetajatega Narva volikogus välja Keskerakonnast ja moodustanud tänini piirilinnas võimul oleva valimisliidu Kodulinn Narva. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Korruptsioonikuritegudes kahtlustatav Narva mõjukas munitsipaalpoliitik Aleksei Voronov aitas Jõhvi praegusel vallavanemal Martin Repinskil aastaid tagasi luua kitsefarmi ja kuni praeguseni on mehed omavahel sageli kokku saanud ja poliitika üle mõtteid vahetanud. 

"Oleme poliitilistel teemadel temaga päris palju rääkinud. Nii sellest, mis toimub Narvas, kui sellest, mis toimub Jõhvis, aga mingeid koostööprojekte pole meil olnud," rääkis Repinski, tuues näiteks, et sel ajal, kui Voronov ka ise Keskerakonda kuulus, arutati näiteks erakonna sisevalimiste küsimusi. 

Kuriteokahtlus tuli üllatusena

"Oleme filosofeerinud ja igasuguseid asju arutanud, aga pole teinud konkreetseid otsuseid. Ta on mulle näiteks rääkinud, et neil ei ole Narvas väga kindel koalitsioon ja tulevikus võib midagi muutuda," sõnas Repinski.  

Kui kogenud keskerakondlased Yana Toom ja Tarmo Tammiste tõdesid teisipäeval, et Voronovi kinnipidamine ja talle korruptsioonikuritegude kahtlustuse esitamine ei tulnud neile üllatusena, kuna õhus oli juba pikemat aega tema tegevuse kohta kahtlasi märke, siis Repinski polnud neid märganud. "Muidugi oli see üllatus," ütles ta. "Kui Narva [endine] linnapea ütleb, et teadis mingitest probleemidest, siis linnapea peabki võib-olla teadma, et selliseid asju valmistatakse ette. Võib-olla ka Yanal oli Keskerakonna Narva piirkonna juhina mingi info selle kohta."

Headeks sõpradeks on Repinski sõnul teda Voronoviga raske nimetada. "See ei tähenda, et tahaksin nüüd juhtunu pärast temast eemalduda. Olen temaga väga hästi suhelnud. Ma arvan, et teen seda suure tõenäosusega ka tulevikus," sõnas ta.

Aitas Repinskit äri alustamisel

Martin Repinski kõigest 18 päeva kestnud maaeluministri karjääri üheks kirstunaelaks sai ka tema poolt väidetavalt deklareerimata jäetud 6000-7000eurone laen, mille tema firma R Capital sai eraisik Aleksei Voronovilt. "See on nüüdseks juba ammu tagasi makstud. Polnud mingit alust öelda, et oleksin jätnud midagi deklareerimata, need olid lühiajalised asjad," kinnitas ta. 

Repinski ei eita, et Voronov aitas teda aastaid tagasi Konjusse kitsefarmi rajamisel. "Kui alustasin noorena ettevõtlust, käisin kõik pangad läbi, aga kõik ütlesid mulle laenu andmisest ära. Siis hakkasin otsima Ida-Viru ettevõtjaid oma ettevõttesse investoriks. Käisin ka [Nikolai] Ossipenko juures, kes ei tahtnud minuga sel teemal üldse rääkida," meenutas Repinski kommunaalärimeest ja poliitikut, kelle juhitava valimisliiduga lõi ta eelmisel suvel Jõhvis praeguseni püsiva koalitsiooni, kes valis ta vallavanemaks.  

Repinski rääkis, et jõudis investorit otsides lõpuks ka Voronovi juurde. "Ta ütles, et ei anna mulle raha, aga lubas rääkida pankades töötavate inimestega. Ta arvas, et kui mul on reaalne projekt, siis võib-olla saan. Oma isiklike tutvuste kaudu ta aitas mind ja lõpuks üks pank andiski laenu," lausus ta.  

Pärast seda ei suhelnud nad Repinski sõnul mitu aastat. "Kui avasin uue farmi ja tänasin Põhjaranniku kaudu teda avalikult abi eest, siis hakkasime  regulaarselt suhtlema," lisas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles