Esimene muusikalise teatrikunsti konkurss: vähe osalejaid ja publikut

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskva noored näitlejad esitasid lõbusa lavastuse "Hunt ja seitse kitsetalle uut moodi".
Moskva noored näitlejad esitasid lõbusa lavastuse "Hunt ja seitse kitsetalle uut moodi". Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Neljapäeval toimus Kohtla-Järve kultuurikeskuses XIV rahvusvahelise laste ja noorte akadeemilise vokaali konkursi "Viru ooper" raames esimene muusikalise teatrikunsti festival.

Ehkki vokaalikonkursiga võrreldes oli teatrikonkursist osavõtjaid mitu korda vähem − vaid kolm kollektiivi −, ei kurvastanud see korraldajaid sugugi.

"Esimese korra kohta on see normaalne," sõnas "Viru ooperi" ideeline juht Olga Bunder. "Vähe osavõtjaid oli sellepärast, et info pole veel kaugemale jõudnud, see-eest tuleb juba avaldusi järgmiseks aastaks. "Viru ooperi" puhul ei läinud ju ka kohe alguses kõik libedalt... Idee aga polnud juhuslik: unistasime juba ammu muusikateatrite konkursist ning tahtsime seda algul korraldada Tallinnas Kanutiaia huvikoolis, kus meie teater juba palju aastaid tegutseb. Kuid mõtlesime siis, et miks mitte kaunistada sellega traditsioonilist vokaalikonkurssi, mis juba 14 aastat ülimalt edukalt Kohtla-Järvel toimub. Siin on õdus ja ilus ning tegutseb suurepärane meeskond, kes meile kõiges abiks on. Ning linlasedki saavad nõnda uusi muljeid, sest siin on palju akadeemilise vokaali austajaid, kes meie kontserte vahele ei jäta."

Võlusid publikut

Publikutki polnud saalis palju, kuid need, kes kohale olid tulnud, ei pidanud pettuma: uue konkursi algus oli edukas ja kõik jäid rahule. Järve vene gümnaasiumi õpilased esitasid kolm miniatuuri oma uuest lavastusest "В мире животных и людей", mis tuli märtsi alguses Ida-Virumaa kooliteatrite festivali võitjaks. Publik aplodeeris andekatele näitlejatele tormiliselt ning žürii lauast kostis isegi braavo-hüüdeid.

Sama palju eredaid emotsioone tekitas vaatajais ja hindajais Moskva Šaljapini-nimelise laste muusikakooli kollektiiv. Nemad tõid Eestisse kaasa uhkete kostüümidega muusikalise muinasjutu "Hunt ja seitse kitsetalle uut moodi", kus hunt pole sugugi kuri ja kitsetalled päästab muusika.

Konkursi lõpetas Tallinna Kanutiaia huvikooli lasteteater Väike Ooper. Pealinna külalised näitasid oma etendust Lada Švani juhendatava Narva-Jõesuu flötistide ansambli muusika saatel.

"Kuidas saab neid kollektiive üldse võrrelda?" küsis Kohtla-Järve lavastaja Galina Didkovskaja pärast etenduste vaatamist retooriliselt. "Nad on niivõrd erinevad ning neist igaühel on oma eripära. Iga kollektiiv väärib tunnustust."

Žürii kuulutab oma otsuse välja laupäeval toimuval kokkuvõtete tegemise tseremoonial. "Viru ooperi" laureaatide ja diplomandide lõppkontsert algab kell 12. Sissepääs on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles