Toila lähistele puuritakse kaks 800meetrist puurauku

Külli Kriis
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
"Puurimisega on nii, et mida sügavamale minnakse, seda väiksem on keskkonnamõju," oleks Heikki Bauerti sõnul hädasti vaja õppefilmi põhjavee liikumisest maa sees − see võtaks paljud hirmud ära.
"Puurimisega on nii, et mida sügavamale minnakse, seda väiksem on keskkonnamõju," oleks Heikki Bauerti sõnul hädasti vaja õppefilmi põhjavee liikumisest maa sees − see võtaks paljud hirmud ära. Foto: Annely Oone

Eestis on maavaradest hea mitukümmend aastat uuritud üksnes lubjakivi, põlevkivi, liiva ja kruusa; tänavu tahab geoloogiateenistus minna märksa sügavamale ja teha algust Jõhvi rauaanomaalia uurimisega.

1930. aastate teises pooles puuriti Jõhvi lähistel Tallinna-Narva maantee ääres kaks sügavat puurauku, mille tulemusena said geoloogid teada, et sealse magnetilise anomaalia põhjuseks on maapõues peituv väga suur raudoksiidivaru.

30 aastat hiljem tehti sealkandis veel puurauke ja analüüsiti neist saadud materjali. Viimatised puursüdamikud hävisid paraku põlengus, varasemad aga pole tänapäeva arusaamade järgi piisavalt täielikud, et nende kordusanalüüsidest arvestatavaid andmeid saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles