Kohtla-Järve kunstnike ühendus avas valges saalis kevadnäituse

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Näituse avamisel õnnitleti tulevast juubilari Arkadi Jartsevit.
Näituse avamisel õnnitleti tulevast juubilari Arkadi Jartsevit. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Põlevkivimuuseumi valges saalis avati Kohtla-Järve kunstnike ühenduse kevadnäitus. Ekspositsioonis on 24 autori poolsada tööd.

Igal kevadel korraldab Kohtla-Järve kunstnike ühendus kokkuvõttenäituse, kus kunstnikud tutvustavad üldjuhul oma kõige uuemaid töid.

Kunstnike ühenduse juhatuse liige Aivar Rihkrand sõnas, et viimastel aastatel pole nad temaatikat piiranud, seepärast on ekspositsioon mitmekesine nii autorite kui ka žanrite ja tehnikate poolest. Peale maalide näeb siin ka tarbekunsti − see on eelkõige Viktor Novikovi pärusmaa. Seekord tõi ta näitusele Kruzensterni puust laevarooli ja originaalse lasteriiuli.

Viktor Novikov meisterdab originaalseid kunstiobjekte.
Viktor Novikov meisterdab originaalseid kunstiobjekte. Foto: Peeter Lilleväli

"Mitmekesisus on pluss, sest näitus saab nõnda sisutihe," arutles ta. "Sellega tutvunud, võin kindlalt öelda: meie kunstnikud arenevad silmanähtavalt. Väga palju on mitte lihtsalt uusi, vaid ka väga häid töid. Siin on, mida vaadata."

Õnnitleti juubilare

"Ma ei saa öelda, et keegi autoritest mind lausa rabanud oleks, kuid on näha, et kunstnikud arenevad üha edasi," lisas Kohtla-Järve kunstnike ühenduse esimees Aarne Hanni.

"Peaaegu igas töös on peidus väike üllatus meie näituste alalistele külalistele − neile, kes autoreid tunnevad ning nende loomingul silma peal hoiavad. Käesolev näitus kinnitab: kunstnikud töötavad aktiivselt, näiteks Eduard Kont ja Olga Žarkova.

Taas on meiega Leili Pure... Isiklikult mulle teebki kõige suuremat rõõmu kunstnike aktiivsus: ühenduse 26 liikmest on siin esindatud 20.

On ka külalisi: Kiviõli maalikunstnikud Sergei Jožikov ja Sergei Tsaregorodtsev, Kohtla-Nõmmelt pärit Valve Tiirik ning üks uus autor, kes oma kunsti Kohtla-Järvel esimest korda tutvustab − Viktor Bigun Tsibis."

Näituse avamisel jagati ka õnnitlusi ja kingiti lilli: hiljuti pidas oma juubelit Gennadi Jeltsov, 26. aprillil aga on sünnipäev Arkadi Jartsevil.

Emotsionaalne rännak

Väljapanek on otsekui rännak reaalsusest muinasjutumaailma ja tagasi. Peaaegu iga kunstnik on leidnud midagi, millega oma austajaid rõõmustada: Svetlana Petrova tulbid lõhnavad kevade järele, Olga Žarkova ja Sergei Jožikovi süžeed aga pigem jahutavad − nende kevadistes maastikes on veel märgata talve ilminguid...

Meeleolu muutub ühe maali juurest teise juurde kõndides, kuid on sellegipoolest pidulik: ehkki väljas on veel külm, on kevad juba käes ning kunstnikud kingivad vaatajaile valgust, värve ja armastust − taastärkava looduse ja elu emotsioone.

Sergei Tsaregorodtsev ja tema emotsioon "Tarkus".
Sergei Tsaregorodtsev ja tema emotsioon "Tarkus". Foto: Peeter Lilleväli

Kogu selle positiivsuse taustal jääb mõnevõrra eriliselt silma Sergei Tsaregorodtsevi triptühhon "Kolme värvi emotsioon", mis koosneb meeste portreedest: nende tunded pole sugugi üheselt mõistetavad, valitsevad üsnagi sünged toonid. Sellest hoolimata köidavad nad kõik pilku ega taha kuidagi lahti lasta − mis peitub nende nägude taga?

"Kõige tugevamad emotsioonid ei ole alati positiivsed, kuid see-eest on need kõige ausamad," selgitas autor. "Tulevikus tahan teha emotsionaalsete portreede seeria, seni aga valisin kolm emotsioone kirjeldavat värvi: roheline − tarkus, sinine − kurbus, punane − võim. Neist igaühel on oma missioon ja koorem kanda. Vaadake tähelepanelikult kas või võimu nägu: enesega rahul olev, naeratav... Samas millist koormat kannab inimene? Vastutus, pinge, hirm..."

Portreedel on kujutatud reaalseid inimesi, ent Tsaregorodtsev selgitas, et ideid nende tegemiseks on ta saanud filme vaadates. Just seepärast leiab ehk nii mõnigi vaataja neist tuttavaid jooni...

Kõigil, kellele see ekspositsioon huvi pakub, tasub kiirustada: näitus jääb avatuks vaid kolmeks nädalaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles