Kiviõli kunstnikud jagavad vaatajatega oma loomerõõmu

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Aleksandra Vlassova ja tema psühholoogilised portreed.
Aleksandra Vlassova ja tema psühholoogilised portreed. Foto: Erakogu

Laupäeval avati Kiviõli kunstide koolis Aivar Rihkranna juhendatava maalikunstistuudio uus maalinäitus. Kunstistuudio tunnid toimuvad Kiviõli kunstide koolis Rihkranna juhendamisel juba teist aastat.

Paljud näituse avamisel viibinud külalised, teiste seas ka elukutselised kunstnikud, märkisid, et ehkki ekspositsioonis on väljas algajate kunstnike tööd, tundub neid silmitsedes tihti, et sõna "algajad" pole nende puhul kuigi paslik tarvitada: paljud näitusel olevad maalid on tehtud niivõrd kõrgel tasemel, et neid võiks ka suurtes galeriides näidata.

Sel aastal käis Aivar Rihkranna kunstistuudios harjutamas 11 inimest vanuses 22-60 eluaastat. Nn aruandenäitusele on nad publikule vaatamiseks välja pannud 35 eri žanrites valminud tööd. Erinevalt esimesest näitusest, mis toimus sellessamas saalis möödunud aasta detsembris, on maalidele ilmunud rohkelt inimesega seotud süžeesid, sh portreid. Spetsialistide sõnul on Kiviõli kunstnike maalimistehnika märgatavalt edasi arenenud ja loomeülesandedki senisest keerulisemaks läinud.

Kõik autorid pälvisid külalistelt rohkelt kiidusõnu. Nii näiteks märkisid paljud vaatajad, et neid inspireerivad Aleksandr Maiorovi ja Galina Jegorova merevaated ning väga huvitavad on ka noore kunstniku Aleksandra Vlassova psühholoogilised portreed ja Tatjana Matskevitši puuviljad. Olga Saar on pannud rõhku maaliliste interjööride kujutamisele, Jelena Samuel aga rõõmustab vaatajat impressionistlike värvidega. Aljona Ptšelko hämmastab publikut lasteraamatust "Alice Imedemaal" pärit ebatavaliste tegelastega ja filosoofilise natüürmordiga, millel ilutseb pealuu. Lembi Põlder paneb vaatajat mõtisklema ja vaikselt loodust nautima, Diana Mašošina aga on end pühendanud portreežanrile ning omandab praegu söetehnikat ja õlivärve.

Kaunis panus valla kultuuriellu

Uus näitus on järjekordne samm Kiviõli kunstnike arenguteel ning − nagu nad ise rõhutavad − ühtlasi nende panus Lüganuse valla kultuurielu arendamisse.

Näituse külaliste seas viibis ka ajakirjanik ja tõlk Nikolai Pavlenko, kes võrdleb kujutavat kunsti imega.

"See, mida meie näeme, on tohutu töö tulemus ning need inimesed, kes püüavad selles suunas areneda, on austuse ära teeninud. Oma tööga aitavad kunstnikud meil meie maailma mitmekesisust ja ilu paremini näha. Anne on eelkõige armastus, mida looja meiega jagab. Ning meie oleme talle selle eest väga tänulikud."

Kunstistuudio juhataja Aivar Rihkrand sõnas kokkuvõtteks, et tal on oma õpilaste edusammude üle hea meel ning ta võib neid täie õigusega oma kolleegideks nimetada. Kiviõli kunstnikud omalt poolt jagasid oma tulevikuplaane: Aivar Rihkranna juhendamisel proovivad nad juba tänavu kevadel Ida-Virumaa avarustes vabaõhumaalimise tehnika omandada.

Näitus jääb avatuks 15. maini ning sellega saab tutvuda tööpäeviti. Sissepääs näitusele on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles