Hans Hindpere perekond kinkis Jõhvi kontserdimajale helilooja klaveri

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvi kontserdimaja sai kingituseks Hans Hindpere klaveri, mille taga on helilooja kirjutanud nii laule kui saatnud Eesti armastatud lauljaid.
Jõhvi kontserdimaja sai kingituseks Hans Hindpere klaveri, mille taga on helilooja kirjutanud nii laule kui saatnud Eesti armastatud lauljaid. Foto: ENE RAUDAR

Jõhvi kontserdimaja esitleb laupäeval, 4. aprillil Hans Hindpere perekonnalt kingituseks saadud Estonia tiibklaverit, mis teenis heliloojat tema kodus Tallinnas truult aastakümneid. 

Kingituse tänutundega vastu võtnud Jõhvi kontserdimaja direktor Piia Tamm ütles, et Hindpere on selle klaveri taga saatnud kodustel musitseerimisõhtutel väga paljusid Eesti armastatud lauljaid ning kirjutanud hulgaliselt heliloomingut. "See on erakordne sündmus, et selline klaver meie majja jõudis."

Svingivõtmes

Jõhvist pärit tunnustatud helilooja kultuuriväärtuslik klaver leiab koha kontserdimaja teisel korrusel, kus avatakse laupäeval kell 15 Hindpere saal. Klaveril musitseerib Rain Rämmal, tehes seda Hindperele südamelähedases svingivõtmes.

"Selle klaveri klahvid oskavad svingirütme hinnata," kinnitas ürituse üks korraldajatest Ene Raudar, kel on olnud võimalus nautida Hindpere klaverimängu nii tema kodus Tallinnas kui suvekodus Iisakus. "See oli muljet avaldav, kuidas ta svingis, tehes seda mõnuga."

Hindpere 85 eluaasta juubeli eel valmistas Raudar koos heliloojaga ette esimest temanimelist üle-eestilist ansamblite konkurssi Jõhvis. "Kuna tal on palju Eestimaa paikadega seotud laule, nagu näiteks "Kauksi rand" ja "Kõnnib kevad Kadriorus", siis ta tegi ettepaneku, et sellise loo parim esitaja võiks saada eripreemia," meenutas Raudar.

Tunamullu kevadel toimunud konkurss sai küll seal kõlanud laulude autorilt õnnistuse, kuid Hindpere ise seda üritust enam ei näinud, olles 2012. aasta sügisel meie seast lahkunud.

Side Virumaaga

"Ta oli väga südamlik inimene ning armastas Virumaad, nagu ka tema perekond," märkis kontserdimaja direktor Piia Tamm, kes loodab, et helilooja klaver aitab sidet Virumaaga hoida ka Hindpere lastel, kes on palutud laupäeval saali avamisele.

Enne klaveri esitlust võtavad kontserdimaja kammersaalis ansamblid üle Eesti aga taas kord mõõtu Hindpere laulude esitamises. Nende seas on ka Salme naiskvartett Saaremaalt ning esimese konkursi grand prix` võitja, Türi meesansambel Avaja. Ida-Virumaa ansamblitest võistlevad Tammiku segaansambel, Illuka naisansambel ja Kiviõli segaansambel Sinilind.

Konkurss, kus külalisesinejatena astuvad üles Tanja Elkeni käe all laulmist õppinud Iisaku noored solistid, algab kell 13, pääse pealtvaatajaile maksab 2 eurot. Žürii kõrval hindab esinejaid ka publik, valides välja oma lemmiku. Esimesel võistulaulmisel tõi Tammiku segaansambel publikupreemia Ida-Virumaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles