Muuseumiöö paneb Sinimäel püssid paukuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
MTÜ Front Line ajaloohuvilisi võis mullu suvel näha ka mängufilmi "1944" võtetel.
MTÜ Front Line ajaloohuvilisi võis mullu suvel näha ka mängufilmi "1944" võtetel. Foto: Matti Kämärä

Laupäeval toimuv muuseumiöö "Öös on muusikat" pakub Ida-Virumaal kontsertide kõrval ka relvade tärinat.  

Kuna üle-eestilise muuseumiöö programmis "Öös on muusikat" osaleb väga erisuguseid mäluasutusi, siis võib muuseumiöös avastada väga mitmesuguseid vaatenurki õhtu teemale, sest nagu ütles USA avangardistlik helilooja John Cage: "Pole olemas müra − on ainult heli."

Nii pakub Vaivara Sinimägede muuseum laupäeva õhtul hoopis sõjakära, mis on militaarteemast huvitatud muuseumikülastajate kõrvadele kindlasti nagu muusika.  Püssipaugutamine läheb lahti kell 21 Sinimäel vana talli juures, kus MTÜ Front Line taasesitab lahingut. Tegemist on sõjaajaloohuvilistega, kes on osalenud kõigis Eestis viimastel aastatel valminud filmides, kus on vaja läinud mundrimehi.

Õnneks on see "relvade muusika" Sinimäel vaid mäng, mis meenutab, kui habras on joon rahuaegse vaikuse ja kahurite kanonaadi vahel.

Õhtusele etendusele eelneb Sinimäe raamatukogus kell 13 algav kohtumine Leo Kunnasega, kes on sõja- ja ajaloofilmi "1944" stsenarist.

Rikastusvabrik ja koori sünnipäev

Vaivara Sinimägede muuseumi, Iisaku muuseumi ja Kukruse polaarmõisa koostööna sõidab ka tänavu muuseumiööl maakonnas ringi muuseumibuss, mis stardib Narva-Jõesuust ning võtab sõitjaid peale nii Sinimäel, Sillamäel kui Jõhvis.

Kukruse polaarmõisas saab kell 15 kuulata Eesti silmapaistvama flöödimängija Eleonora Palu kontserti Eesti heliloojate looduse- ja kevadeteemalistest paladest. Kell 13.30 esineb seal aga trummisoolodega Voka noor muusik Arvo Pärt.

Iisaku muuseum pakub kell 16.30 Iisaku regilauljate kontserti, seejärel esineb rahvamuusik Ervin Lember, kes viib läbi ka töötoa, kus iga külastaja saab teha endale isikliku muusikariista − roopilli.

Kohtla kaevanduspargis-muuseumis on võimalik kaeda vast avatud rikastusvabrikut, kus kell 22 algava kontserdiga tähistab Kirderanniku koor oma 5. tegevusaastat.

Kell 20.30 ja 21 toimub rikastusvabrikus giidiga ekskursioon. Kohapeal saab proovida ka kalliskivide kaevandamise õnne liivakastis ning sepistada Helmut Hussari sepikojas õnnemünti. Töötab kaevanduspargi meenemündimasin.

Väikesi muuseumikülastajaid rõõmustavad sel üritusel mutimamma Amperina ja mutiplika Säde.

Džäss kontidel

Narva muuseumi uksed on tasuta külastusteks avatud kella 18-23. Väljapanekute kõrval saab seal nautida ka tantsude töötuba, lõõgastustuba, muusikakooli õpilaste esinemist, lasteteatrit ning diskot.

Laupäeval avatakse seal ka uus näitus "Keerlevad plaadid", mis tutvustab helisalvestisi taasesitavaid mehaanilisi aparaate: grammofoni, kohvergrammofone ja plaadimängijaid. Näitusel on välja pandud ka revolutsioonieelsed šellakplaadid, peale selle saavad külastajad hinnata suurt ja mitmekesist 1950.-1980. aastate vinüülplaadikogu ning kaeda nõukogude ajal salaja röntgenifotode peale tehtud muusikasalvestisi, mida nimetati džässiks kontidel.

Muusikat on sel näitusel aga veelgi, sest vaadata saab ka populaarsete lauljate muusikasaateid.

Narva muuseumi kunstigalerii kostitab sel päeval auhindadega neid külastajaid, kes tulevad muusikaga seotud kostüümides. Galeriis toimuvad löökpillide töötuba, aktsioon "Ebaõnne lint", soovidega täidetud õhupallide lennutamine, küünalde süütamise aktsioon "Jaaniussid" jpm.

Ka Jõhvi kindluskiriku muuseum pakub muuseumiööl mitmekesist kultuuriprogrammi. Muusika-aasta puhul Eestis on võimalik vaadata Jõhvi Mihkli kirikus kell 16.30 etenduse proovi 150 aastat tagasi Jõhvi laulupüha korraldanud Alutaguse praostist Friedrich Ferdinand MeyeristKell 19 ja 20.30 toimuvad muusikakooli õpilaste kontserdid. Avatud on ka teemakohane näitus Jõhvi kihelkonna muusikaelust.

Huvilistel on võimalik tutvuda kiriku müürikäikude ja võlvipealsetega. Lastele toimub aaretemäng.

Õhtu peakülaline on Eesti mereteadlane ja matemaatik, Eesti teaduste akadeemia president Tarmo Soomere, kes räägib Soome lahega seotud ilmastikunähtustest, hoovustest ning loob seoseid loodusjõudude ja nende põhjustatud lainete muusikaga. Loeng toimub kirikus ning algab kell 19.30.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles